Nieuwe school in Deventer wil bouwen en daagt gemeente voor rechter

De nieuwe School SvPO, voor Persoonlijk Onderwijs in Deventer, wil zo snel mogelijk verder om de voormalige Rooms Katholieke Heilige Hartkerk aan de Zwolsestraat om te bouwen tot schoolgebouw. De gemeente Deventer heeft onlangs een bouwstop opgelegd, omdat ze zich zorgen maakt over de aantasting van de monumentale waarde van de kerk. Via een kort geding voor de rechtbank in Zwolle probeerde de advocaat van de school de bouwstop ongedaan te maken.

De school heeft haast, in augustus begint het schooljaar en moet de verbouwing klaar zijn, anders vervalt het besluit van het ministerie van Onderwijs voor de bekostiging van de school.

De vrije school voor Havo, VWO en Gymnasium heeft de leegstaande Rooms katholieke kerk vorig jaar gekocht. De aanvraag voor de omgevingsvergunning, om het pand gereed te maken voor het nieuwe schoolseizoen, is nog in behandeling.

Maar de tijd dringt. In augustus staan er tachtig nieuwe leerlingen op de stoep die willen starten met hun opleiding. Op termijn wil de school  doorgroeien naar zo'n vierhonderd leerlingen.

Voorbereidende werkzaamheden

Om het bouwproces niet onnodig te vertragen was de aannemer, tot ongenoegen van de gemeente, alvast begonnen met wat voorbereidende werkzaamheden. Zo is er een asbesthoudende vloer verwijderd, die in de jaren '50 over een monumentale tegelvloer is gelegd. Ook waren er in het pand al wat werkzaamheden gestart om trappen in elkaar te zetten.

Die voorbereidende bouwwerkzaamheden zijn door de gemeente, mede na klachten uit de buurt, op 9 april volledig stil gelegd. Er mag niets meer gedaan worden voordat alle vergunningen in orde zijn. Een overtreding betekent een boete van 50.000 euro.

Gemeentelijk monument

De gemeente wil eerst weten welke effecten de verbouwing van de kerk op de monumentale waarde van het gemeentelijke monument heeft. Zorgen zijn er over de oorspronkelijke tegelvloer, het aanwezige monumentale orgel en de impact die het plaatsen van de doos in doos constructie van de klaslokalen straks heeft op de muren van de kerk.

"Vooral het plaatsen van een nieuwe zwevende betonnen vloer bovenop een oude tegelvloer baart ons zorgen", liet een woordvoerder van de gemeente Deventer vandaag in de rechtbank weten. "We willen van tevoren toetsen welk effect het plaatsen van de nieuwe vloer heeft op de oude monumentale tegels en het aanwezige monumentale kerkorgel"

Volgens bestuursvoorzitter Mischa van Denderen van de SvPO hoeft de gemeente zich geen zorgen te maken. "We hebben daarover goede afspraken met de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gemaakt."

Tegenwerking

Hardop zal hij het niet zeggen, maar Van Denderen bekruipt onderhand het gevoel dat de gemeente Deventer eerder tegenwerkt dan meewerkt aan de realisatie van de nieuwe school voor voortgezet onderwijs in Deventer.

Lees verder na audiofragment

Mischa van Denderen Bestuursvoorzitter SvPO

"Ze hebben er vier jaar over gedaan om ons een geschikte locatie te geven om de school te starten, dat is niet gelukt. We hebben toen zelf besloten om de al vijf jaar leegstaande Rooms Katholieke Kerk te kopen."

Aanwinst voor Deventer

De school is volgens Van Denderen ook een verrijking voor het onderwijsaanbod in Deventer. "Ons concept slaat aan, kleinschalig onderwijs, met maximaal zestien leerlingen per klas. Over aanmeldingen heeft de school niet te klagen."

De voorzitter van het schoolbestuur weet niet waarom de gemeente geen haast maakt. Ook na een gesprek met de wethouder en burgemeester, waarin ze hebben uitgelegd waarom de voorbereidende werkzaamheden gestart zijn en hoe die aangepakt zijn, mocht er niet verder gebouwd worden.

"Misschien dat de gemeente onder druk van omwonenden, die zich zorgen maken over verkeersoverlast rondom de school, heeft besloten om de plannen nog eens extra onder de loep te nemen."

Van Denderen hoopt dat de gemeente op last van de rechter haast moet maken met het verlenen van de benodigde bouwvergunningen. Want ook de toestemming voor het tijdelijk plaatsen van noodlokalen in de tuin achter de kerk, laat nog steeds op zich wachten.

De rechter doet volgende week uitspraak.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.