jeugdzorg

Ook Overijsselse gemeenten met handen in haar over tekorten op jeugdzorg

De Nederlandse gemeenten dreigen hun taken in de jeugdzorg aan het Rijk terug te geven, als die niet snel met meer geld over de brug komt om die taken uit te kunnen voeren. Martijn Dadema, burgemeester van Raalte en voorzitter van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Overijssel: "Er zijn gemeenten in onze provincie die een beetje tekort komen, maar ook gemeenten die flink tekort komen."
"Het is een opmerkelijke stap", zo beaamt Dadema over de openbare brief die VNG eerder schreef aan alle Nederlanders. De gemeenten schreven in die brief dat 'als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, het de vraag [is] of wij onze inwoners kunnen geven waar ze recht op hebben'.
Maar die stap is nodig, zo vindt de Raalter burgemeester, om de jeugd de zorg te kunnen blijven bieden die het verdient. Sinds de gemeenten in 2015 de taken in de jeugdzorg overnamen van het Rijk, worstelen ze namelijk met de budgetten.

Fors geld bij

Wethouder Michiel van Willigen van Zwolle: "Toen wij startten met deze klus, kregen we vijftien procent korting van het Rijk. Daarbij was de gedachte dat zorg efficiënter georganiseerd zou worden, dichterbij."
Maar zo makkelijk als die gedachte was, zo moeilijk is de uitvoering ervan. "En intussen willen we mensen niet in de kou laten zitten. Dus voor ons, Zwolle, geldt, dat we dan bereid zijn om fors geld bij te leggen."

Snijden

Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen en dat geldt voor de meeste gemeenten. Sommige gemeenten teren daarom nu in op hun reserves, zoals Dadema's eigen gemeente. Andere gemeenten moeten noodgedwongen snijden in andere budgetten, zoals die voor cultuur of sport. En die maat is nu vol, vinden alle Nederlandse gemeenten.
Minister De Jonge van Volksgezondheid erkent de problemen van de gemeenten, zo schrijft de NOS, en voert achter de schermen overleg met minister Hoekstra van Financiën.

Wettelijke taak

NOS-verslaggever Wilco Boom: "De verwachting is dat er binnen enkele weken een besluit komt dat de gemeenten meer gaat opleveren. Of dat de gevraagde 490 miljoen wordt, is op dit moment echt nog niet te zeggen."
Boom denkt niet dat de gemeenten echt van plan zijn om de jeugdzorg terug te geven aan het kabinet. "Gemeenten hebben de wettelijke taak om die taken uit te voeren, dus dat zij die taak zo maar over de schutting teruggooien naar het Rijk lijkt me onhaalbaar."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.