Staatssecretaris Van Veldhoven naar Overijssel om goederentreinen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven komt binnenkort naar Overijssel om met eigen ogen te zien welke overlast en problemen er zijn met het goederenvervoer tussen Deventer en Oldenzaal, de zogenoemde Bentheimerroute. Dat zegt wethouder Gerard Gerrits van Hengelo, die vandaag in Den Haag overleg had met regiobestuurders, vervoerders van goederen en de staatssecretaris.

Omwonenden trokken eerder aan de bel over de aanhoudende geluidsoverlast en zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen. De Bentheimerroute wordt vooral gebruikt om goederen van en naar de Rotterdamse haven, Scandinavië, Polen en Noord Duitsland te vervoeren.

Lees ook: Lawaai door de trein, omwonenden spoor schrikken wakker

Tijdens het overleg van vandaag werd duidelijk dat de zogenoemde Betuweroute de voorkeursroute zou moeten zijn, aldus Gerrits. Ook beloofden vervoerders volledige openheid te geven over wat er waar vervoerd wordt. Over het spoor in Overijssel worden bijvoorbeeld tanks vol met brandbare gassen, diesel en andere gevaarlijke stoffen vervoerd.

Toekomst

Het overleg in Den Haag was de start van een reeks overleggen die voor de zomer van 2020 moet leiden tot een overeenkomst tussen de drie partijen als het gaat om de toekomst van goederenvervoer in Nederland. Wethouder Gerrits riep eerder op tot het gebruik van kunststof remblokken om geluid te reduceren, daarover hebben de vervoerders nog géén toezegging gedaan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.