coalitieonderhandelingen

Bestuurskundige Linnenbank over coalitiefrustratie: "Je wil toch vooral een daadkrachtig bestuur"

Doet een Plan B-coalitie, zoals gisteren gepresenteerd door informateur Krol, wel recht aan de verkiezingsuitslag? Bestuurskundige Michel Linnenbank over de frustratie bij de grootste winnaars: "In een coalitie ben je op zoek naar een krachtig bestuur waar je de komende vier jaar mee vooruit kunt. En dat is vaak wat belangrijker dan wie gewonnen of verloren heeft".
Linnenbank begrijpt het onbegrip van de man op de straat, over het feit dat de grootste verkiezingswinnaars - Forum voor Democratie en GroenLinks - niet in de Overijsselse coalitie plaatsnemen. "Maar volgens mij wil je als burger toch een daadkrachtig bestuur. En dat betekent dat er een samenhang gezocht moet worden tussen partijen die een meerderheid hebben, waardoor je kunt regeren."

Versnipperd

Linnenbank denkt dat de coalitie zoals nu gepresenteerd 'een redelijke kans van slagen' heeft. "Al moeten ze nog wel een aantal dingen met elkaar uitkristalliseren." CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP... Het zijn oude bekenden, waarvan de bestuurskundige wel snapt dat die elkaar hebben opgezocht in de coalitieonderhandelingen.
"Een partij als Forum is nieuw en daarvan weten mensen niet precies wat ze eraan hebben. Dat maakt ze wat voorzichtig. Daarnaast is het landschap zo versnipperd dat een partij als de PvdA kan zeggen: de standpunten van Forum sluiten niet aan bij onze achterban, dus wij doen niet mee."

Bewust buitenspel

Een ander verwijt dat klinkt is dat het CDA GroenLinks bewust buitenspel heeft gezet. Het CDA is van oudsher een partij die het goed doet bij de agrarische sector en dat botst op sommige punten flink met de visie van GroenLinks. Maar Linnenbank denkt niet dat van 'bewust buitenspel zetten' enige sprake is. 
"Ik denk dat vooral is gekeken naar waar ze elkaar kunnen vinden op de standpunten. En dan zie je toch dat men eerder naar de vertrouwde partijen gaat kijken, waar ze goede ervaringen mee hebben en dat ze zeggen: dat heeft voor ons de meeste kans van slagen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.