zorgcentrum

Bewoners Hancate bezorgd over mogelijke komst psychiatrisch zorgcentrum

Terrein van Aktief Overijssel aan de Ommerweg in Hancate
Terrein van Aktief Overijssel aan de Ommerweg in Hancate © RTV Oost
Buurtbewoners rondom buurtschap Hancate in de gemeente Hellendoorn hebben grote zorgen over de mogelijke komst van een psychiatrisch zorgcentrum op het terrein waar nu Aktief Overijssel zit.
Keur & Rumph Vastgoed is eigenaar van het terrein en heeft het college gevraagd om medewerking te verlenen om het terrein aan de Ommerweg te mogen herontwikkelen naar zorg. Oranjeborg is de zorgaanbieder die daar een vestiging zou willen openen.

Mannen met verslavingsproblematiek

Buurtbewoners maken zich zorgen omdat Oranjeborg zorg biedt aan mannen met een zogenoemde dubbel- of triplediagnostiek, oftewel de combinatie van een licht verstandelijke, psychische problematiek en/of verslavingsproblematiek.
Het gaat hierbij om vrijwillige opname en bewoners mogen vrij rondlopen. Vastgoedbedrijf  Keur & Rumph wil de huidige  boerderij slopen en daar nieuwbouw voor in de plaats zetten in combinatie met 30 woonunits.

Slechte keuze

"Wij als buurt maken onze zorgen over de veiligheid en leefbaarheid in ons nabijgelegen buurtschappen. Wij maken ons ook zorgen om de veiligheid van onze kinderen die langs deze locatie fietsen als ze naar de vlakbij gelegen basisschool of middelbare school gaan", staat in een verklaring van de buurtbewoners aan de initiatiefnemers en de gemeente.
De buurtbewoners zijn zich bewust dat ieder mens een dak boven zijn hoofd verdient. "Maar ons lijkt deze locatie met deze omvang en complexiteit van de cliënten een slechte keuze".

Lange lijst met vragen, nog geen antwoorden

Een werkgroep heeft bij de gemeente en ontwikkelaars om meer informatie gevraagd. Buurtbewoners hebben een hele lijst met vragen opgesteld. Gisteravond was er een informatiebijeenkomst. Daar kwamen zeker zo'n 140 buurtbewoners op af. Grote afwezige was zorgaanbieder Oranjeborg.
Omdat de meeste vragen voor Oranjeborg bestemd waren, is besloten om de informatiebijeenkomst op een later tijdstip te houden. De gemeente gaat nu proberen een nieuwe avond te beleggen mét Oranjeborg.

Drugsdealers

Het college heeft de intentie om medewerking te verlenen en legt dit voor aan de raadscommissie Grondgebied. In de overweging staat dat op het gebied van veiligheid gesteld kan worden dat 'omwonenden overlast zouden kunnen ervaren'. 'Ook zouden er signalen kunnen ontstaan dat dit soort plaatsen drugs(dealers) aan zou kunnen trekken'.
In Epe, waar een soortgelijk zorgcentrum staat, geeft de wijkagent aan dat er weinig overlast wordt ervaren. Dat staat in de nota aan B&W te lezen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.