nieuws

Live op het Grote Kerkhof in Deventer; stadssocioloog en antropoloog in retro-caravan

Je zou haast denken dat het circus in de stad is. Maar de oranje-witte caravan op stadsplein het Grote Kerkhof in Deventer wordt gebruikt door twee wetenschappers.
Een stadssocioloog en een antropoloog zullen er een dag een nacht en nog een dag vertoeven om te kijken hoe het stadsplein gebruikt wordt. Het Grote Kerkhof is sinds begin dit jaar autovrij, maar een nieuwe bestemming heeft de politiek in de stad nog niet voor het plein gevonden.

Nieuwe invulling

Een verhoogd stadspodium was één van de opties, maar werd door weerstand onder de Deventenaren afgeblazen. En nu wil wethouder Carlo Verhaar een zorgvuldig proces op weg naar een nieuwe invulling, waarbij mensen uit de stad een belangrijke stem hebben.
Antropoloog Renée Rooijmans arriveerde vanochtend rond tien uur voor een kampeersessie in de caravan op het plein. Ze zegt: "We willen het plein beter leren kennen, het hele klimaat. Hoe wordt het plein gebruikt, wat zijn de kwaliteiten en welke wensen leven er bij de mensen? Dat gaan we in kaart brengen."

Voetballende koks

De eerste nieuwsgierigen melden zich al snel. Rob te Wierik bijvoorbeeld, hotelexploitant aan het plein. Hij juicht het initiatief toe. "Laat het plein eerst nog maar even zo blijven. We moeten goed kijken en luisteren wat er nu gebeurt. Je ziet nu bijvoorbeeld 's avonds voetballende koks op het plein, hartstikke leuk. De definitieve bestemming moet echt iets toevoegen. Iets waarvoor de mensen speciaal naar het Grote Kerkhof komen. Zo van: dit moet ik gezien hebben Een unique selling point inderdaad, een usp-tje."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.