Burgemeester over onderzoek mishandeling Syrisch gezin: "Te veel mensen durven niet te praten"

Te veel buurtbewoners durven niet te zeggen wat er precies is gebeurd bij de mishandeling van een Syrisch gezin in Enschede Oost. Dat zegt burgemeester Onno van Veldhuizen aan het begin van de raadsvergadering vanavond. Volgens hem zwijgen buurtgenoten “Soms uit angst. Soms uit schaamte. Misschien soms uit instemming."

"Stel u voor: na een lange periode van onzekerheid vind je in Enschede een plek voor je gezin. Je woont er amper vier maanden en dan wordt er aangebeld door mensen die verhaal komen halen." Met die woorden blikt Van Veldhuizen terug op de mishandeling in de wijk Dolphia vorige week dinsdag.

Hierbij drongen enkele buurtbewoners een woning binnen en namen de moeder en vader mee naar buiten. Ze werden allebei ernstig mishandeld door de groep, zegt Van Veldhuizen. Het begon allemaal met een ruzietje tussen een paar kinderen, eerder die dag. 

"Niemand speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit."
Burgemeester Onno van Veldhuizen

Van Veldhuizen wijst naast de lichamelijke schade ook op de emotionele schade die het gezin opliep. "Bij de slachtoffers én bij hun kinderen. En wat doet het met de kinderen van diegenen die het recht in eigen hand nemen? Dit is niet het voorbeeld dat we onze kinderen willen meegeven."

Volgens Van Veldhuizen 'heeft het zo lang moeten duren' voordat de politie een helder beeld heeft, omdat veel mensen niet durven te praten. "Soms uit angst. Soms uit schaamte. Misschien soms uit instemming."

Volgens de burgemeester breekt het incident in één avond meer af dan er in lange tijd is opgebouwd. Hiermee doelt hij op het buurthuis, dat er dankzij een aantal buurtbewoners staat. 

"Het is onze gezamenlijke opdracht om voor rechtvaardigheid te zorgen, wil deze schandvlek niet aan ons blijven kleven", zegt Van Veldhuizen. "Niemand speelt voor eigen rechter en deelt lijfstraffen uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: