Annie Marie van Veen

Tabaksindustrie-aanklaagster Anne Marie (46) uit Zwolle overleden aan longkanker

Anne Marie van Veen is op 46-jarige leeftijd overleden
Anne Marie van Veen is op 46-jarige leeftijd overleden © ANP
Anne Marie van Veen is op 46-jarige leeftijd overleden. De Zwolse was de eerste in Nederland die aangifte deed tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling met de dood tot gevolg. De longkankerpatiënte wordt vandaag in besloten kring begraven in Zwolle, laat KWF Kanker Bestrijding weten.
Van Veen kreeg in 2014 de diagnose longkanker. Twee jaar later zwengelde ze een zaak tegen de tabaksindustrie aan. Hoewel het niet tot een daadwerkelijke strafzaak is gekomen, kreeg haar aangifte toch enorme steun van de medische wereld.
Tientallen organisaties uit allerlei hoeken van de maatschappij, zoals artsen, GGD's, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes deden eveneens aangifte.

Maatschappelijke discussie

Van Veen zei vorig jaar dat er al veel is gewonnen door de zaak. "Er is een brede maatschappelijke discussie op gang gekomen. De misdadige praktijken van de tabaksindustrie moeten worden gestopt."
Door zich te verdiepen in de tabaksindustrie kwam ze tot de conclusie "dat ze bewust verslaafd was gemaakt, om een dode roker te vervangen". Zij besloot de tabaksindustrie ter verantwoording te roepen om haar kinderen hiertegen te beschermen.
Advocaat Bénédicte Ficq, die destijds namens Van Veen aangifte deed, zegt de strijd tegen de industrie voort te zetten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.