Deventer

Komst islamitische middelbare school naar Deventer onzeker

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het ziet er niet naar uit dat Deventer een islamitische middelbare school krijgt. Een van de rechters van de Raad van State maakte dit vandaag duidelijk aan Soner Atasoy, de bestuurder van stichting De Ozonlaag die een school in Deventer wil oprichten.
Volgens Atasoy, de omstreden bestuurder van het Amsterdamse Haga Lyceum, wordt zijn stichting gediscrimineerd. De Ozonlaag wil in Deventer en enkele andere steden in Nederland een middelbare islamitische school vestigen.

Combinatie van geloofsrichtingen

Minister Dekker houdt de boot af, omdat de stichting een school wil oprichten met een combinatie van geloofsrichtingen zoals islamitisch en hindoeïstisch. Dat vindt de minister niet geloofwaardig.
Atasoy kwam met het voorbeeld van een wel toegelaten Utrechtse school. Daar zou volgens plan een combinatie van veel geloofsrichtingen worden onderwezen. Dat is volgens Atasoy onder valse voorwendselen gebeurd. De school draait nu feitelijk als een vrije school. Atasoy vindt dat zijn stichting daarom ongelijk wordt behandeld.
Een woordvoerster van het ministerie wijst dit verwijt af. Ze verwijst naar eerdere uitspraken van de Raad van State. Daarin oordeelde de Raad dat een school wel geloofsrichtingen mag combineren om daarmee voldoende leerlingen te krijgen. Maar dan moet wel duidelijk zijn dat die richtingen met elkaar versmelten.

Europa

Dat ziet de Raad niet gebeuren bij een school met een islamitische en hindoeïstische richting. "Als de Raad weer zo gaat oordelen, dan zien we elkaar terug in Europa", reageerde Atasoy. Daarmee doelde hij op een vervolgprocedure bij het Europese Hof van Justitie.

De uitspraak van de Raad volgt over zes weken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.