Saasveld

Komst megavarkensstal in Saasveld lijkt kansloos

Komst megavarkensstal in Saasveld lijkt kansloos
Komst megavarkensstal in Saasveld lijkt kansloos © Getty Images / dusanpetkovic
De komst van de omstreden megavarkensstal van de maatschap Munsterhuis in Saasveld lijkt vrij kansloos. De voorzitter van de Raad van State wees vandaag op een provinciale regel die de vestiging zou verbieden.
De nieuwe vestiging aan de Hondeveldseweg mag alleen gebouwd worden als daar eerder al agrarische bebouwing heeft gestaan en dat is niet het geval, oordeelde de Raad.

Brandbaar dossier

Met deze constatering van de Raad zal de gemeenteraad van Dinkelland van een zeer brandbaar dossier worden verlost. De komst van de stal heeft in de plaatselijke politiek al veel overhoop gehaald. 
Advocaat Johan van Groningen dreigde vorig jaar met een miljoenenclaim voor de gemeente, nadat die had geweigerd mee te werken aan de vestiging. Volgens Van Groningen zou de gemeente aanvankelijk wel open hebben gestaan voor de komst van de megastal. "Daarover zijn jaren geleden overeenkomsten afgesloten en is er fors geïnvesteerd in onderzoeken. Daarvoor krijgt de gemeente zonder meer een rekening."

Alternatief

De gemeente ziet als alternatief voor de nieuwe megastal nog wel mogelijkheden voor uitbreiding van de al bestaande vestiging van Munsterhuis, met enkele duizenden varkens. Volgens Van Groningen is dat echter niet meer mogelijk, omdat de milieunormen intussen veel strenger zijn geworden.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.