Nestkasten aan gevel Stadskantoor Zwolle moeten gierzwaluw in stad houden

Ruim 74 speciale nestkasten voor gierzwaluwen sieren sinds deze week de noordgevel van het Stadskantoor in Zwolle. De zware houtbetonnen kasten wegen samen zo'n 584 kilo en zijn de afgelopen week aan de gevel bevestigd. De kasten zijn in dezelfde kleur gespoten als de gevel en vormen het silhouet van een gierzwaluw.

De kasten zijn nodig omdat de vogel, net als de huismus, steeds minder ruimte in de stad heeft om in te nestelen. De Stichting Avifauna Zwolle beijvert zich voor het behoud en de bescherming van de stadsvogels, onder meer door voorstellen te doen voor maatregelen om kwetsbare broedvogels te beschermen.

Zwolle brengt gierzwaluwen onderdak

"Door renovatie van oude gebouwen en isolatie van daken en muren verdwijnen geschikte broedplaatsen voor de gierzwaluw. Dat heeft alles te maken met de verduurzaming van onze huizen", zegt ecoloog Henk Mellema.

Reisje naar het IJsselmeer

"Het ophangen van deze speciale nestkasten geeft de vogels meer kans om met succes te broeden. Voedsel is er genoeg, want de gierzwaluwen vliegen zelfs vanuit Zwolle naar het IJsselmeer om daar op muggen en andere insecten te jagen", aldus Mellema die als ecoloog nauw betrokken is bij het werk van Avifauna Zwolle.

"Deze nestkasten zijn op de gevel aangebracht, maar we zien graag dat de kasten bij nieuwbouwprojecten standaard ingebouwd gaan worden. Dat heet met een dure term 'Natuur inclusief bouwen' je plaatst dan gelijk bij de opbouw van een gebouw of woning een betonnen inbouw kast in de gevel, niet duur en enorm belangrijk voor het behoud van onze stadsvogels."

"Het wordt nog te vaak vergeten, dankzij dit project hopen we er meer aandacht voor te genereren. Inmiddels zijn die inbouw kasten onder meer in de parkeergarage aan het Katwolderplein, en theater De Spiegel te vinden", zegt Mellema.

Het idee voor de nestkasten komt van natuurliefhebber en voormalig voorzitter van stichting Avifauna Zwolle Jan van Dijk, die vorig jaar plotseling overleed. Hij maakte enkele maanden voor zijn dood een ruwe schets voor het ontwerp, dat nu verder uitgewerkt is door de gemeente.

Het project aan de gevel van het Stadskantoor werd in bijzijn van de weduwe van Jan van Dijk door wethouder William Dogger gepresenteerd als een monument, ter nagedachtenis aan de inzet van Jan van Dijk voor de Zwolse vogelbescherming.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: