Eddy van Hijum

Had Lithium Werks nu wel of geen degelijk bedrijfsplan?

Had Lithium Werks nu wel of geen degelijk bedrijfsplan?
Had Lithium Werks nu wel of geen degelijk bedrijfsplan? © Getty Images / Motortion
Er komt een debat in Provinciale Staten over de manier waarop een miljoenenlening aan batterijproducent Lithium Werks tot stand is gekomen. Aanleiding zijn stukken die vrij zijn gekomen na een speciale WOB-procedure van de PVV.
Bij de PVV zijn na het lezen van de stukken grote vragen ontstaan over de integriteit van gedeputeerde Van Hijum van Economische Zaken. Andere partijen vinden het veel te vroeg voor deze conclusie en willen eerst inzicht in de feiten.  

'Geen degelijk businessplan'  
De miljoenenlening aan Lithium Werks zou zijn verstrekt zonder degelijk bedrijfsplan. PVV-fractieleider Erik Veltmeijer vindt dat onaanvaardbaar en heeft daarom het spoeddebat aangevraagd.  

Veltmeijer kreeg vanavond voldoende steun van andere partijen: FvD, D66, SP, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren. Die partijen hebben geen meerderheid in Provinciale Staten, maar dat is bij de aanvraag van een spoeddebat ook niet nodig. Tenminste tien Statenleden moeten zo’n voorstel steunen. De partijen vertegenwoordigen zeventien stemmen.   
Er moet nog een datum voor het nieuwe debat worden geprikt. Dat gebeurt in elk geval na de publicatie van een accountantsrapport op 23 mei. Uit dat rapport moet blijken of er nu wel er wel een businessplan aanwezig was voor Lithium Werks en of dat plan goed genoeg was om in aanmerking te komen voor een miljoenenlening.  

Gedeputeerde Eddy van Hijum is daar nog steeds van overtuigd en vindt de ophef erg voorbarig. Hij vindt dat hij onnodig beschadigd wordt. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.