D66 Overijssel: "Het gaat harder worden in de provinciale politiek"

D66-fractieleider Wybren Bakker verwacht dat met de nu beoogde coalitie, het politieke klimaat op het provinciehuis harder wordt. Hij zei dat vanavond in het debat over de manier waarop de nieuwe coalitie tot stand komt.

CDA, ChristenUnie, SGP, VVD en PvdA onderhandelen op dit moment over een coalitieakkoord. De samenwerking tussen deze partijen kwam voor de meeste andere partijen als een onaangename verassing. Zeker omdat de twee winnende partijen van de afgelopen verkiezingen, Forum voor Democratie en GroenLinks, ineens werden buitengesloten.

Tijdens het debat werd helder dat vooral het CDA, maar ook de ChristenUnie, eigenlijk niets zien in rechtse coalitie. Beide partijen zijn bang dat bij zo'n coalitie de meer links georiënteerde agenda, zoals op het gebied van cultuur, sociaal beleid en duurzaamheid, ondergesneeuwd raakt. 

Polarisatie 

Bakker van D66 betreurt dat er nu geen linkse, maar ook geen rechtse coalitie komt. En tegelijkertijd ook geen brede coalitie in het midden met meer partijen. Volgens de D66-leider is de meerderheid van de nieuwe coalitie nu zo klein, dat polarisatie op de loer ligt. "Het gaat harder worden in onze Staten. De verschillen zullen sterker uitgevochten worden. Vanuit twee kanten (red. links en rechtse partijen) zullen op deze beoogde coalitie aanvallen komen."

Bakker vervolgt: "Als reflex op de aanvallen kan de coalitie zich steeds meer gaan terugtrekken, wat de polarisatie alleen maar versterkt." Een onwenselijke situatie volgens Bakker. "Dezelfde polarisatie die je in de samenleving ziet, wordt straks ook zichtbaar in de Staten. En dat is wat we nu juist met z'n allen níet willen." 

 

Open onderhandelingen 

De D66-voorman hoopt in elk geval dat de coalitieonderhandelingen zo open mogelijk zullen verlopen.  "Wij vragen de coalitiepartijen om alle documenten die tijdens de onderhandelingen beschikbaar zijn, ook te delen met alle andere partijen." GroenLinks riep op om de samenleving inhoudelijk te betrekken bij de coalitievorming. Verschillende beoogde coalitiepartijen lieten in reactie weten hier weinig voor te voelen.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Provinciale Staten d66 Achter de schermen Nieuws
Deel dit artikel: