grolsch

OM in hoger beroep tegen straf voor man die merkloos bier verkocht als Grolsch

OM in hoger beroep tegen vonnis in zaak bierfraude
OM in hoger beroep tegen vonnis in zaak bierfraude © iStock
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat de rechter oplegde aan een bierfraudeur uit Nijkerk. Hij verkocht merkloos bier alsof het Grolsch, Heineken of Amstel was en werd daarvoor veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
"De opgelegde straf staat in geen verhouding tot de bewezenverklaring", laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Ook baseert de advocaat van de fraudeur zich volgens het OM op onjuiste feiten.
In het bedrijf van de 54-jarige ondernemer werden duizenden fusten gevuld met merkloos bier en vervolgens als Heineken, Amstel of Grolsch verkocht. De zaak kwam aan het rollen toen horecabedrijven in Rotterdam klachten kregen over bier.

Tienduizenden fusten

Ondernemer Willem van de P. erkende de fraude. Heineken meent dat er 70.000 fusten van 50 liter vervalst zijn. Volgens Van de P. zijn die getallen veel lager.
Naast Van de P. werd ook zijn vrouw, de 46-jarige Erika van de B., voor de fraude veroordeeld. Zij gaf leiding aan een van hun twee bedrijven en kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur. Hun twee ondernemingen kregen elk een voorwaardelijke boete van 50.000 euro.

Lagere straf

Tegen Van de P. eiste het Openbaar Ministerie aanvankelijk vijftien maanden cel, tegen zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. tien maanden. De opgelegde straffen vielen lager uit, omdat de verdachten in een civiele zaak al zijn veroordeeld tot betaling van 270.000 euro aan Heineken.
Het is nog niet bekend wanneer de beroepszaak dient.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.