Materiaal Steenwijker streektaaltroubadour Gerard Buisman gearchiveerd

Het belangrijkste materiaal dat Steenwijker streektaaltroubadour Gerard Buisman na zijn overlijden achter liet, is door vrijwilligers gearchiveerd. Het ligt opgeslagen in het gemeentearchief van Steenwijkerland.

Wat daar allemaal wordt bewaard, staat in een boekje en kan door iedereen worden ingezien. De archiefstukken kunnen op het gemeentehuis na het maken van een afspraak worden bekeken.

Streektaal liedjes

Gerard Buisman werd bekend door zijn liedjes in de streektaal over de Kop van Overijssel. Ook werkte hij vaak mee aan radio- en tv programma's bij onder meer RTV Oost en de landelijke omroepen. Daarnaast was hij cabaretier en trad hij geregeld op.

Hij bewaarde veel foto's, teksten en beeld- en geluidsmateriaal. Dat lag na zijn overlijden nog jaren in de schuur van zijn woning. De weduwe van Buisman wilde dit opruimen. Zij werd erop gewezen dat de gemeente dit wel wilde bewaren. Maar dan moest het nog wel uitgezocht en geïnventariseerd worden.

Dat is de afgelopen drie jaar door vrijwilligers gedaan. De vrijwilligers zijn vrienden en bekenden met wie Gerard Buisman vroeger veel heeft samengewerkt. Zij konden de archiefstukken ook van de juiste informatie voorzien. 

Hoed

Eén van de meeste bijzondere archiefstukken is de hoed die Gerard Buisman vaak droeg. De hoed was oud en versleten. Maar daar gaf hij niet zo veel om en heeft de hoed nog heel lang gedragen. De hoed legde hij uiteindelijk toch aan de kant op aandringen van zangeres Wilma Dijksma met hij veel duetten zong.

Beeld en geluid

Ook had Gerard Buisman veel beeldopnames en geluidsbanden. Dit materiaal is naar het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle gebracht en wordt daar gedigitaliseerd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: