nieuws

Pas geopende vaargeul tussen Reevediep en Drontermeer kan open blijven

Het Reevediep blijft helemaal open voor recreatievaart
Het Reevediep blijft helemaal open voor recreatievaart © Rijkswaterstaat
De vaarverbinding tussen Reevediep en Drontermeer kan gewoon open blijven. De Raad van State heeft het verzoek van Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta afgewezen.
De groepen stapten al eerder naar de Raad van State omdat ze de vaarverbinding, die dwars door beschermd natuurgebied loopt, dicht willen. Over die bezwaren moet de Raad nog beslissen. De provincie Overijssel besloot dat niet af te wachten en opende halverwege april de vaarverbinding voor recreatieboten.

Riethoogte
Dit tot ontsteltenis van de natuurwerkgroepen. De groepen vrezen met name dat het openstellen van de doorgaande vaarverbinding tijdens het broedseizoen leidt tot visuele verstoring van de roerdomp en de karekiet, omdat het riet op verschillende plekken niet de benodigde hoogte van twee meter en een voldoende vegetatiedichtheid heeft.
Volgens de Raad van State is daar geen sprake van. Een ecoloog verklaarde op de zitting dat hij vijftien verschillende plekken in de rietkraag en op de rieteilanden de hoogte en de vegetatiedichtheid heeft gemeten. Op al deze plekken, op één stuk waar net rietplaggen zijn aangebracht na, heeft het riet de minimale hoogte en is de vegetatiedichtheid dermate hoog dat volledige afscherming is bereikt.
De Raad van State is niet bang dat het recreatieve gebruik van de vaargeul zal leiden tot visuele verstoring van de roerdomp en de karekiet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.