nieuws

Boetes geëist tegen Overijsselse groothandels vanwege illegale handel in dierenmedicijnen

Boetes geëist tegen Overijsselse groothandels vanwege illegale handel dierenmedicijnen
Boetes geëist tegen Overijsselse groothandels vanwege illegale handel dierenmedicijnen © Getty Images / vchal
Tegen twee groothandels uit Twenterand en Enschede zijn boetes van 25.000 euro geëist, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Tegen de leidinggevenden van de bedrijven eiste het OM een werkstraf van tachtig uur. De ondernemingen worden ervan verdacht in totaal 30.000 dierengeneesmiddelen te hebben verkocht aan een eenmanszaak uit het Noord-Hollandse Langedijk. Dat is illegaal omdat die koper niet de vereiste vergunning heeft voor de handel in dierenmedicatie.
Uit onderzoek van de NVWA blijkt volgens het OM dat in totaal vijf verdachten zich niet aan de regels hebben gehouden voor het handelen in ontwormingsmiddelen voor paarden. Het middel mag alleen met een doktersrecept worden verstrekt. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle.

'Toezicht wordt ondermijnd'

Op het moment dat die diergeneesmiddelen zonder recept illegaal geleverd worden, wordt het toezicht op deze middelen ondermijnd, zei de officier. "Dit kan gevaar voor de voedselketen opleveren. Bovendien kan hierdoor ook geen toezicht gehouden worden op de vraag of de juiste diergeneesmiddelen in de juiste situatie worden toegediend."
De verdachten hebben volgens het OM het eigen gewin boven andere belangen gesteld. "Dat reken ik zwaar in het nadeel van verdachten," zei de officier.

Hoofdverdachte

Tegen de eenmanszaak uit Langedijk is een boete van 50.000 euro, een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke stillegging van een eenmanszaak geëist. 
Het gaat in totaal om ruim 30.000 diergeneesmiddelen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.