nieuws

Vredesorganisatie wil niet dat zelfdenkende leger-drones worden ontwikkeld op vliegveld Twente

Drone
Drone © RTV Oost/Wouter de Wilde
Kan de Raad van State de ontwikkeling van zelfdenkende en zichzelf besturende drones voor militair gebruik toelaten op de voormalige vliegbasis Twente? Vredesorganisatie Vedan vindt van niet en eiste daarom vernietiging van het bestemmingsplan voor een deel van het vliegveld.
Het gaat om het deel van het vliegveld waar de Technology Base is gevestigd. Enkele bedrijven werken daar nu al aan drones. Het nieuwe plan van de gemeente laat nu ook de ontwikkeling toe van drones die zichzelf besturen. Die kunnen en worden zelfs al gebruikt bij militaire operaties. Daar zit volgens de vredesorganisatie vooral het gevaar.

Drones voor defensie

"Het is prima als het gaat om zichzelf besturende grasmaaiers of duikbootjes die zelfstandig kabels op de zeebodem inspecteren", vertelt woordvoerder Jan Schaake van Vedan. "Maar de ontwikkeling van zichzelf besturende systemen voor de defensie-industrie moet hier niet mogen", vindt hij.

Schaake wijst ook op een nu nog steeds geldend verbod van de Verenigde Naties om zulke systemen te gebruiken. En in Nederland geldt daarnaast nog een verbod om zichzelf besturende drones te gebruiken, ter bescherming van het vliegverkeer.

Verboden
"Het bestemmingsplan laat dus ontwikkelingen toe van systemen die op dit moment gewoon verboden zijn", constateerde de voorzitter van de Raad. Maar de advocate van de gemeente verwacht dat dit in de toekomst gaat veranderen. Ze vindt overigens dat de vredesorganisatie met een moreel bezwaar komt. "Dat is niet aan de orde bij het maken van een bestemmingsplan", aldus de advocate.

Daarbij gaat het om de gevolgen voor de directe omgeving van de Technology Base en dus niet om mogelijke slachtoffers van drones in oorlogsgebieden. De gemeenteraad heeft bij het maken van het bestemmingsplan geen aandacht besteed aan de morele kant van deze zaak.

Het is de vraag of de Raad van State dat wel gaat doen. De uitspraak in deze principiële kwestie volgt over zes weken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.