nieuws

Gemeente Oldenzaal maakt zich 'grote zorgen' over financiële toekomst

Oldenzaal ontvangt 90.000 euro minder parkeergeld door het gebruik van de parkeer-app
Oldenzaal ontvangt 90.000 euro minder parkeergeld door het gebruik van de parkeer-app © RTV Oost / Jaap Even
Het ziet er op financieel vlak niet goed uit voor de gemeente Oldenzaal. Op de jaarrekening van vorig jaar staat een negatief resultaat van 550.000 euro. Dat heeft meerdere oorzaken en kan nu nog opgevangen worden, maar wethouder Evelien Zinkweg van Financiën waarschuwt dat de toenemende kosten in het sociaal domein de komende jaren voor grote problemen kunnen zorgen.
De gemeente windt er in een persbericht het geen doekjes om: de financiële vooruitzichten zijn niet goed. Er moeten maatregelen genomen worden.

'Vervelende keuzes'

"Als het niet anders wordt met betrekking tot sociaal domein, moeten we in de nabije toekomst misschien heel vervelende keuzes gaan maken. Daar moeten we heel hard mee aan de slag", zegt wethouder Rob Christenhusz van Sociale Zaken.
Collega Zinkweg vult hem aan: "We kunnen het nu nog opvangen. Maar het kan zo worden dat de burgers er iets van gaan merken. Dat willen we natuurlijk niet."

Meer geld

Net als veel andere gemeenten maakt ook Oldenzaal zich richting Den Haag sterk voor meer geld op het gebied van sociaal domein. De kosten voor de gemeenten lopen snel op en staan niet meer in verhouding tot de inkomsten. 
De gemeente meldt zich aan voor de 'Visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein'. Deze commissie helpt gemeenten grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein.

Burgemeesterswissel

Het tekort van 550.000 euro van vorig jaar heeft meerdere oorzaken, zo stelt het college van burgemeester en wethouders. Zo heeft de burgemeesterswissel aardig wat gekost en is ook de verandering van het college een behoorlijke kostenpost geweest.
Maar ook minder inkomsten door afgifte van rijbewijzen heeft negatief gescheeld. En Oldenzaal heeft vorig jaar 90.000 minder parkeergeld ontvangen. "Er is niet minder geparkeerd maar door de parkeer-app betaalt men precies volgens de parkeertijd. Voorheen betaalde men dus eigenlijk te veel", constateert wethouder Alida Renkema.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.