nieuws

Nummer 17 en 18 degraderen vanaf 2020 rechtstreeks uit eredivisie

Veranderingen in de eredivisie
Veranderingen in de eredivisie © Pro Shots
De eredivisie gaat komend seizoen al maatregelen uit de veranderagenda doorvoeren. Het meest opvalende besluit is dat er twee ploegen rechtstreeks gaan degraderen vanuit de eredivisie. Dat betekent dat de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie vanaf komend seizoen ook promoveert naar het hoogste niveau. 
Hoe de play-offs er verder uit gaan zien is nog niet helemaal duidelijk. Wel gaat de nummer 16 uit de eredivisie meedoen aan de nacompetitie. Het lijkt op het model uit Duitsland waar ook twee ploegen rechtstreeks promoveren en degraderen. De maatregel moet er aan bijdragen dat de beste clubs in de eredivisie spelen. 
De eredivisie CV heeft nog een aantal andere maatregelen genomen. Zo komt er meer evenwicht in de TV-gelden. Nu krijgt de kampioen nog 5,3 keer zoveel geld uit de pot als de nummer laatst. De solidariteit in de verdeling neemt met 10% toe waardoor de kleinere clubs wat sterker moeten worden. 
Dit zijn alle veranderingen die de eredivisie doorvoert: 
- Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.

- Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

- Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

- De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.

- Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.

- Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.

- 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisieclubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.