Enschede en Hengelo niet in polonaise ondanks miljoenenwinsten

Enschede en Hengelo hebben het financiƫle jaar 2018 positief afgesloten. Door meevallers heeft Enschede vorig jaar 16,6 miljoen euro winst gemaakt. Voor Hengelo is dat overschot iets lager: 11,7 miljoen euro. Ondanks die resultaten lopen wethouders Eelco Eerenberg en Mariska ten Heuw niet de polonaise.

Eerenberg: "Het is natuurlijk fijn dat we nu positief eindigen over 2018, maar het had zomaar anders kunnen aflopen. En er komen mij net iets te veel donkere wolken op ons af om blij te zijn."

Daar sluit de Hengelose wethouder zich bij aan. "Dit overschot bestaat voor een groot deel uit bedragen die de komende jaren alsnog uitgegeven moeten worden",  aldus Ten Heuw.

Eenmalige uitkering

De positieve financiële eindstanden komen vooral door de eenmalige uitkering uit het Fonds Tekortgemeenten. Enschede kreeg 13,3 miljoen euro, die toekenning lijkt positief, maar het hoge bedrag geeft aan dat Enschede op het sociaal domein structureel een flink tekort heeft. Stelt de gemeente.

Behalve de geldsteun vielen de kosten op drie onderdelen lager uit dan vooraf gedacht. Dat waren bijstand (3,6 miljoen euro), beschermd wonen (2,3 miljoen euro) en onderwijsachterstanden (1,5 miljoen euro).

Onzekere toekomst

Omdat de financiële toekomst van Enschede nog onzeker is, stelt het college de gemeenteraad voor om 15,4 miljoen euro voorlopig aan de algemene reserve toe te voegen. Als in juli de Zomernota uitkomt, moet er opnieuw worden besproken wat er met het geld moet worden gedaan.

Hengelo wil om dezelfde reden de 11,7 miljoen euro naar de algemene reserve doorsluizen.

De raden bespreken de jaarnota's volgende maand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: