nieuws

FNV over dreigend einde Soweco: "Pure kapitaalvernietiging"

Gemeenten dreigen te stoppen met Soweco
Gemeenten dreigen te stoppen met Soweco © RTV Oost
De FNV noemt het dreigende einde van sociaal werkbedrijf Soweco 'pure kapitaalsvernietiging'. Zes Twentse gemeenten dreigen de stekker uit de samenwerking met Soweco te trekken. De gemeenten onderzoeken of ze de sociale werkvoorziening individueel efficiënter en beter kunnen organiseren.
De gemeenten Almelo, Rijssen-Holten, Tubbergen, Hellendoorn, Twenterand en Wierden maakten gisteren bekend van plan te zijn de stekker uit het samenwerkingsverband met Soweco te trekken.
Ze wijten de sluiting aan veranderende wetgeving, teruglopende subsidies en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Deze gemeenten hebben dan straks de mogelijkheid om op eigen wijze invulling te geven aan de Wet Sociale Werkvoorziening.

Onbegrijpelijk

"Een bijzondere keus", aldus Agnes van der Schuur, bestuurder van FNV Overheid. "Deze zaken zijn nu goed geregeld en het bestuur heeft aangegeven dat Soweco goed presteert."
Van der Schuur: "Waarom zou je de kennis, ervaring en het netwerk van Soweco niet blijvend benutten om deze groep mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te houden en te helpen? Om nu de stekker uit dit samenwerkingsverband te trekken, zonder een goed alternatief te hebben, is onbegrijpelijk."
Kapitaalvernietiging
De FNV roept de gemeenten op om het samenwerkingsverband Soweco niet te ontmantelen."De investeringen die ooit in Soweco zijn gedaan, worden nu om zeep geholpen. Pure kapitaalvernietiging. Zelfs als het alleen om de kosten gaat, voorzien wij dat dit gemeenten meer gaat kosten", zegt de FNV-bestuurder.
De vakbond wil dat de gemeenten het belang van de medewerkers van Soweco voorop zetten. Werknemers met een beperking hebben volgens de vakbond behoefte aan een goed vangnet, zoals Soweco kan bieden. De gemeenten zouden juist moeten investeren in Soweco om er een goed Sociaal Ontwikkelbedrijf van te maken, meent FNV.
Onrust
De vakbond gaat ook met de Soweco-medewerkers in gesprek om van hen te horen hoe zij dit idee ontvangen hebben. "De ervaring leert ons dat het uit elkaar trekken van een sociaal werkbedrijf voor medewerkers met een arbeidsbeperking veel onrust met zich meebrengt. Gemeenten beseffen vaak niet wat dit werkelijk voor medewerkers kan betekenen", aldus Van der Schuur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.