nieuws

Wooncorporatie stuurt bewoners tijdens verbouwing 'een blokje om'

Annet Voorhuis is heel blij met haar nieuwe huurhuis dankzij 'blokje om'.
Annet Voorhuis is heel blij met haar nieuwe huurhuis dankzij 'blokje om'. © Jauke Boerdam
Zes weken ergens anders wonen, zodat de woningbouwcorporatie je huurhuis kan slopen en energiezuinig kan opbouwen. Dat is het unieke bouwconcept 'Blokje om'. Woningcorporatie WBO wonen in Oldenzaal laat zien hoe het werkt. 
Truus Luttikhuis en Annet Voorhuis zijn al jarenlang buren. Zij hebben samen met de andere bewoners van het woonblok besloten dat ze nieuwe huizen wilden. "We mochten ook kiezen om alleen te renoveren, maar als de meerderheid voor verbouwen koos, zou het plat gaan," vertelt Truus. 
Tekst gaat verder na video.
Zes weken verhuizen om je huurhuis te laten verbouwen, dat is blokje om.

Woningstichting

Het concept is vorig jaar in Oldenzaal als proef gelanceerd en daar heeft de woningcorporatie veel van geleerd. "We hebben een strakke planning, want in twintig werkdagen worden huizen gesloopt en gebouwd", zegt Dick Mol, directeur van WBO wonen. 
Mol vervolgt: "Bewoners zijn blij dat ze in hun oude buurt blijven en wij krijgen geen verwaarloosde buurt met leegstaande huizen."

Lelijke vloerbedekking

Truus gaat samen met Annet kijken naar het tijdelijke huurhuis van Annet. Ze gaat daar de komende zes weken wonen. Het is één woonblok verder, waardoor Annet de bouw van dichtbij kan volgen.
Truus schrikt zich een hoedje. "Jeetje, wat een oude groene vloerbedekking! O, en die vensterbank!" Maar het maakt Annet niets uit. "We krijgen straks een prachtig huis, wat heel energiezuinig is."

Sleutel

Als Annet zes weken later de sleutel van haar nieuwe huis krijgt en naar binnen gaat, glundert ze van oor tot oor. "Wat prachtig!" Het huis is groter, vanwege de nieuwe bouweisen. "En ik heb eindelijk ook boven een wc!"
Ook is het nieuwe huis bijna energie-neutraal. "Er zit geen gasaansluiting meer, ik heb zonnepanelen en nog meer van die moderne snufjes. Ik ben blij!"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.