OM eist cel voor ‘vervelende’ iPhone-diefstallen in Zwolle en Meppel

Voor het stelen van dure iPhones uit een telefoonzaak in Zwolle en een winkeloverval in Meppel eist het Openbaar Ministerie 2,5 jaar cel tegen een 21-jarige Roemeense man.

De officier van justitie sprak van twee vervelende diefstallen. In Zwolle rukte de dief dure toestellen van de kettingen en ging hiermee vandoor, in Meppel zwaaide de IPhone-dief met een mes en eiste toestellen. 

De medewerkster vluchtte naar een kantoortje. De dief rukte toen maar zelf de duurdere toestellen van de beveiliging. Hij maakte vier telefoons buit. Een agent in burgerkleding zag dit gebeuren, het lukte hem om de dief aan te houden en kreeg daarbij hulp van een omstander. 

De dief bleek de 21-jarige verdachte. De agent in burger zette de foto van de man in het politiesysteem waarop collega’s in Zwolle hem herkenden. De man opereerde vermoedelijk niet alleen, hij zou hulp hebben gehad van twee anderen. Die zijn nooit gepakt. Het waren Bulgaren, zei de Roemeen. Hij had bij hen nog een gokschuld openstaan. Wie die mannen waren, wilde hij niet bekendmaken. 

De man is in Nederland niet eerder veroordeeld. Wel kreeg hij in Frankrijk celstraffen opgelegd voor onder meer een zedenzaak. De officier van justitie eiste ook dat de man een schadevergoeding van ruim 4000 euro betaalt. De Roemeen huilde en was op zitting ontroostbaar. 

Uitspraak is op 6 juni.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle overval diefstal Nieuws
Deel dit artikel: