nieuws

Exitpoll Europese verkiezingen: Pvda de grootste, VVD en CDA volgen

VVD-lijsttrekker Azmani is tevreden met het resultaat
VVD-lijsttrekker Azmani is tevreden met het resultaat © ANP
De PvdA heeft vandaag bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen behaald. De partij lijkt vijf zetels te krijgen, dat zijn er twee meer dan de fractie had. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS.
De VVD volgt met vier zetels, tot tevredenheid van lijsttrekker Malik Azmani uit Dalfsen. "We hebben winst en daar gaat het me om", zei hij tegen de NOS.
Ook het CDA, met Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde, krijgt vier zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels.

Verliezers

De grootste verliezer lijkt de PVV te worden. De partij had vier zetels, maar gaat er volgens de exitpoll drie inleveren. Ook D66 is een stuk minder populair dan bij de laatste verkiezingen in 2014. Die fractie gaat er volgens Ipsos twee zetels op achteruit.

Exitpoll

De exitpoll is een schaduwverkiezing, bij geselecteerde stembureaus wordt stemmers gevraagd nogmaals hun stem uit te brengen bij Ipsos. Volgens het onderzoeksbureau geeft dat een goed beeld van de definitieve einduitslag. Wel zit er in deze techniek een foutmarge van één zetel per partij.
De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.