nieuws

Biodiesel Kampen verdacht van grootschalige fraude

Biodiesel Kampen verdacht van grootschalige fraude
Biodiesel Kampen verdacht van grootschalige fraude © Getty Images / scanrail
Het bedrijf Biodiesel Kampen wordt verdacht van grootschalige fraude. Dat meldt de Volkskrant. Het bedrijf zou gesjoemeld hebben met  duurzaamheidscertificaten en op die manier miljoenen hebben verdiend.
Het zou zijn gebeurd in 2015 en 2016. Bij een derde van alle Nederlandse biodiesel zou zijn gesjoemeld. Er zouden meerdere ondernemingen bij de fraude betrokken zijn. Het lijkt erop dat het grootste aandeel in deze fraude bij het bedrijf in Kampen ligt.
Het Openbaar Ministerie heeft vorige week vier personen aangehouden. Waar ze precies van worden verdacht, is niet bekend. In Kampen wordt biodiesel gemaakt uit oud frituurvet. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de fraude. 
Door de grootschalige fraude kunnen klimaatdoelstellingen in gevaar komen. Afspraken volgens het Klimaatakkoord Parijs 2020-2050 worden daardoor mogelijk niet gehaald. Biodiesel wordt ingezet om uitstoot van CO2 te verminderen. In de jaren dat er met biodiesel is gefraudeerd, is er waarschijnlijk veel meer CO2 uitgestoten dan is aangegeven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.