Oud-voetballer Kees Kist groots geëerd in woonplaats Steenwijk

Hij scoorde 34 goals in 34 wedstrijden en werd daarmee topscorer van Europa. Nu, veertig jaar later, wordt oud-voetballer Kees Kist uit Steenwijk geëerd.

De Grote Markt in Steenwijk staat vol met belangstellenden. Met de spelersbus van AZ wordt hij de bomvolle Grote Markt van Steenwijk opgereden. "Steenwijk is heel trots op mij", glundert Kist. "Ik ben hier natuurlijk opgegroeid. Het is ook mooi sommige oud-ploeggenoten te zien en verhalen op te halen uit de voetbaltijd."

Gouden Schoen

Kees Kist speelde jarenlang voor AZ, werd beroemd en berucht om zijn knalharde schot en speelde 21 interlands voor het Nederlands elftal. Als topscorer van Europa kreeg hij in 1979 de Gouden Schoen. In totaal scoorde hij 212 goals in de Eredivisie en werd daarmee een van de bekendste voetballer uit de jaren zeventig. Nu is hij trainer van amateurclubs.

Kees Kist met Johan Derksen (Foto: RTV Oost)
Kees Kist met Johan Derksen (Foto: RTV Oost)

Vrede getekend

Daarnaast werd op het podium ook de vrede getekend met Johan Derksen. Als oud-voetballer van Cambuur kreeg hij het tijdens een wedstrijd aan de stok met Kist. Naar verluidt verkocht Derksen Kist een klap maar zag de scheidsrechter dat over het hoofd. "Maar in de rust komt er onverwachts een vrouw die met haar handtas uithaalt, midden op mijn kop", herinnert Derksen zich.

Het bleek de tante van Kist te zijn. Inmiddels kunnen de heren er uiteraard flink om lachen: "Ik ben speciaal naar Steenwijk gekomen om mijn excuses aan te bieden aan Kees, maar als ik het bij iedereen zou doen dan zou ik dat niet halen voor de dood", besluit Derksen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.