nieuws

Staatssecretaris informeert Tweede Kamer over biodieselschandaal

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven © ANP
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer ingelicht over een miljoenenfraude met biodiesel certificaten. Het gaat waarschijnlijk om Biodiesel Kampen, maar een naam wordt niet genoemd.
Biodiesel Kampen is één van de grootste biodiesel-producenten van het land. Het bedrijf maakt dit product van oud frituurvet. Over de beschuldiging van fraude, waar meerdere media inmiddels over berichten, wil het bedrijf in Kampen niets zeggen. Het bedrijf zou miljoenen hebben verdiend aan de fraude.

Vals certificaat

In 2015 had bijna zestig procent van alle in Nederland verkochte biodiesel ten onrechte het certificaat duurzaam. Het gaat om biodiesel die het bedrijf niet zelf maakte, maar heeft ingekocht.
Deze brandstof zou niet op een duurzame manier zijn geproduceerd maar kreeg wel dat certificaat. Ook in 2016 zou er gefraudeerd zijn, maar cijfers daarover zijn nog niet bekend.

Opgespoord

De fraude kwam aan het licht door de productie en handel van het verdachte bedrijf te vergelijken met de totale hoeveelheid duurzame biobrandstoffen in Nederland. Dat leverde een groot verschil op. Verder werd opgemerkt dat het huidige certificeringssysteem fraudegevoelig is.
De staatssecretaris zegt daar lessen uit te hebben getrokken en werkt aan een beter systeem voor certificering en toezicht.

Aanhoudingen

Volgens de staatssecretaris zijn er meerdere aanhoudingen verricht in Nederland, België en Engeland. Intussen is er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.