nieuws

Overijssel zwicht stukje bij beetje voor speciaalbier

Speciaalbier verovert stukje bij beetje de harten van de Overijsselaar. Dat zegt bierbrouwer Nijhof van Huttenkloas uit Albergen. "Van oudsher hebben we hier veel pilsdrinkers en dat verander je niet zomaar", zegt Nijhof.
Volgens hem gaat dat heel geleidelijk, met meer toegankelijke bieren als blond bier, dubbels en bokbieren. "Maar we maken steeds meer ipa's, dubbele ipa's, stouts en russian stouts."

Bourgondisch

In het westen en zuiden van Nederland zijn speciaalbieren niet aan te slepen. "Daar zijn ze wat moderner en in het zuiden wat meer bourgondisch. Hier nog meer behoudend, maar de liefde voor speciaalbier komt eraan."

Amerika

De schappen van supermarkten en drankenhandelaren vullen zich steeds meer met bijzonder bier. "Van oudsher werden er in Duitsland en België al mooie bieren gebrouwen", zegt Nijhof. "In Amerika dachten ze toen, hé, dat kunnen wij ook. Alleen daar maakten ze het wat gekker, met meer hop en dergelijke. Die bijzondere bieren zijn weer terug komen waaien naar Europa. Zodoende dat er steeds meer soorten komen."

Proost

Nijhof's eigen smaak is ook veranderd. "Eerder was ik ook een pilsdrinker, maar nu kan het me niet gek genoeg", zegt hij terwijl een Russian stout inschenkt. "Proost", zegt hij met een glimlach. Ja, de bierbrouwer lacht de trend logischerwijs vriendelijk toe.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.