nieuws

Afvalverwerker Twence over kritiek GroenLinks: "We zijn een zorgvuldig bedrijf"

De brand bij Twence in Hengelo
De brand bij Twence in Hengelo © News United / Jack Huijgens
Afvalverwerker Twence in Hengelo herkent zich niet in de kritiek van GroenLinks. De Statenfractie van die partij stelt vraagtekens bij de processen van het bedrijf naar aanleiding van de brand van afgelopen weekend in de composteringsinstallatie. "Wij bouwen installaties om bij te dragen aan de duurzaamheid. Dat doen wij al jarenlang heel zorgvuldig en nauwkeurig. Al snap ik natuurlijk dat mensen daar anders tegenaan kijken na twee grote branden als deze", reageert woordvoerster Evelien Morriën.
De brand in de nacht van zaterdag op zondag zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Bovendien is het de tweede forse brand in een jaar tijd. Volgens Morriën gaat het om twee verschillende branden. "Vorig jaar ging het om een brand van los materiaal in een afvalopslaglocatie, dit weekend was het echt een installatie. Wederom een grote brand, al was deze met enkele uren onder controle. Uiteraard vinden wij dit heel vervelend, want dit is niet wat je als bedrijf wilt."
De brandweer blijft controleren bij Twence
De brandweer blijft controleren bij Twence © Esther Rikken

Maatregelen

De oorzaak van de brand wordt nog altijd onderzocht. Twence heeft vorig jaar al de nodige maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. "We hebben extra warmtecamera’s geplaatst, de blusvoorziening is verder uitgebreid. We hebben het depot waar vorig jaar brand uitbrak anders ingericht, daarin hebben we extra stappen gezet. Ook zijn er meer teams die getraind zijn om als eerste de brand te blussen."
Woordvoerster Evelien Morriën van Twence

Gevolgen

"De burgers in Twente dienen hun GFT-afval gewoon te scheiden van het overige afval. De groene containers zullen we ook zeker blijven inzamelen. De verwerking van het GFT-afval tot compost ligt momenteel stil. Jammer genoeg moeten we de komende dagen dit afval op dezelfde manier verwerken als het afval dat normalerwijs in de oranje container wordt ingezameld. Geen ideale oplossing en we hopen op korte termijn weer 'normaal te kunnen verwerken", aldus Morriën.
Video: De gevolgen van de brand wat betreft afvalverwerking
De afvalverwerkingsindustrie is in de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws gekomen door branden. Naast Twence was er in de afgelopen periode ook brand bij een collegabedrijf in Wilp. Volgens Morriën wordt er voortdurend gekeken of de manier van afval opslaan de juiste is. "Als branche kijken we daar voortdurend naar. Ook al sla je kleine hoeveelheden op, er is altijd risico op brand. Broei is iets dat wij als branche niet kunnen voorkomen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.