nieuws

Overijsselse Statenleden stemmen bij Eerste Kamerverkiezingen op eigen partij

Statenleden zitten klaar voor het stemmen voor de Eerste Kamer
Statenleden zitten klaar voor het stemmen voor de Eerste Kamer © RTV Oost/ Simon Dirk Terpstra
Alle Statenleden in Overijssel hebben op hun eigen partij gestemd. De stemverhoudingen komen overeen met de zetelverdeling in Provinciale Staten. Slechts één kandidaat Kamerlid uit Overijssel kreeg een stem: Theo Rietkerk uit Kampen, de nummer vijf op de lijst van het CDA. 
Geen van de Overijsselse Statenleden die namens Forum voor Democratie hun stem uitbrachten, heeft gestemd op de nummer één van die partij, Henk Otten. De medeoprichter van Forum werd vorige maand op een zijspoor gezet nadat hij als penningmeester partijgeld op zijn eigen rekening had laten overboeken, naar eigen zeggen voor allerlei werkzaamheden. 
Hij neemt wel zitting in de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie maar kon dus niet op steun rekenen van de Overijsselse Statenleden van Forum voor Democratie. 
De verkiezing voor de Eerste Kamer is een zogenoemde getrapte verkiezing. De politici die in maart zijn gekozen voor Provinciale Staten brengen een stem uit. Het ligt voor de hand dat ze allen stemmen voor hun eigen partij. Dat is in Overijssel dus ook gebeurd. Volgens Commissaris van de Koning Heidema waren alle stemmen die zijn uitgebracht geldig. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.