nieuws

Rechtbank verbiedt motorclub Hells Angels met chapter in Kampen

Hells Angels in Kampen
Hells Angels in Kampen © RTV Oost
Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag in een civiele procedure. De enige Overijsselse chapter van Hells Angels zit in Kampen.
Het Openbaar Ministerie wilde de Hells Angels in Nederland laten verbieden omdat de motorclub geweld zou 'faciliteren en verheerlijken'. Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden.
Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland. 

Kampen

Het verbod geldt voor alle chapters, dus ook voor de afdeling in Kampen. De gemeente liet eerder al weten 'geen overlast te ervaren' van de motorclub aan de Loswal. Burgemeester Koelewijn laat in een reactie weten eerst te wachten tot het vonnis onherroepelijk is geworden. Daarna wil hij met de clun in gesprek. "Ik wil graag weten hoe zij denken over de toekomst. Heffen ze zichzelf op, of gaan ze in een andere vorm verder?"

Criminele organisatie

De advocaat van de oud-president van de Kamper Angels, zei enkele maanden geleden dat justitie het verbod wil uit frustratie over een zaak die enkele jaren geleden strandde. "Toen is mijn cliënt, samen met twee andere Kamper leden en vele anderen, opgepakt. Ze zouden lid zijn van een criminele organisatie, die moorden had gepleegd, honderden kilo's drugs had gesmokkeld en nog veel meer zaken. Echter, het OM werd toen niet-ontvankelijk verklaard, dus het kwam niet tot een vrijspraak of veroordeling." 
De raadsman snapt de noodzaak en het doel niet van een verbod. "Dan mogen ze zich niet meer vertonen in clubkleuren, hesjes et cetera. Maar het maakt toch helemaal net uit wat je draagt? Dan doen ze wel allemaal een zwart t-shirt aan, of een witte. Daarnaast, bij het chapter in Kampen zijn helemaal geen problemen. Er worden zelfs ieder jaar feesten georganiseerd waar iedereen welkom is. Daar is niets geheimzinnigs aan."
We hebben burgemeester Meijer van Zwolle om een reactie gevraagd. Hij is tevens voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg, dat de bestrijding van outlaw motorgangs als speerpunt heeft. Maar Meijer geeft geen commentaar op de uitspraak. Hij wacht eerst nog een landelijk rapport af, dat binnenkort verschijnt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.