nieuws

Bestemmingsplan Giethoorn moet op de kop na uitspraak Raad van State

Bestemmingsplan Giethoorn moet op de schop
Bestemmingsplan Giethoorn moet op de schop © RTV Oost
De gemeente Steenwijkerland moet gaan sleutelen aan het bestemmingsplan voor Giethoorn. De Raad van State haalde vandaag enkele onderdelen van het plan onderuit.
Een groenbedrijf aan de Beulakerweg mag daar volgens de Raad niet zitten, omdat zijn perceel gedeeltelijk binnen Natura 2000 gebied De Wieden ligt. Het perceel had eerst een woonbestemming, maar een woning is er nooit gekomen. Sinds 2010 zit het groenbedrijf er illegaal.

Met het bestemmingsplan voor Giethoorn werd het bedrijf met een uitbreidingsmogelijkheid op die plek gelegaliseerd. Maar daar heeft de Raad dus nu een stokje voor gestoken na bezwaren van omwonenden. De effecten van het bedrijf voor de beschermde natuur zijn namelijk niet onderzocht. Verder zorgt de bedrijfsbebouwing volgens de Raad voor aantasting van het cultuurhistorische karakter van het gebied.

Hotel
Dezelfde bezwaarmakers klaagden bij de Raad ook over de activiteiten van Hotel De Harmonie. Maar volgens de Raad wonen ze op te grote afstand van het hotel om daar overlast van te hebben.

In een andere procedure worden de bezwaren tegen de uitbreiding van het hotel later behandeld. Dat uitbreidingsplan is door de Raad voorlopig geschorst, omdat het mogelijk een te grote aantasting betekent van natuurgebied De Wieden.

Logies
Bed and Breakfast en botenverhuur Heida moet stoppen met logies bieden aan meer dan tien personen. De Raad is het met de gemeente eens dat meer personen onderdak bieden onwenselijk is vanwege de grote toeristische drukte in Giethoorn.

Een al gerealiseerd recreatieappartement mag niet worden gebruikt. Verder mag er geen nieuwe botenloods worden gebouwd. De gemeente moet wel mogelijk maken dat vanuit het pand botenverhuur wordt geregeld. In het bestemmingsplan was aangegeven dat dit vanaf het water moest gebeuren. Dat vindt de gemeente zelf trouwens ook onhandig.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.