Curatoren Oad 'balen' van houding Rabobank

De curatoren in het Oad-faillissement geven geen informatie meer over hun onderzoek naar de oorzaak van het faillissement en de rol van de Rabobank en de toenmalige eigenaren, de familie ter Haar. Volgens hen maakt de Rabobank gebruik van die informatie om de rechtszaak te winnen die de familie ter Haar heeft aangespannen tegen de bank.

In het twaalfde zogeheten 'faillissementsverslag' van vandaag wordt maar weer eens duidelijk dat de curatoren van Oad de manier van doen van de Rabobank uitermate vervelend vinden. Over de onderzoeken naar het faillissement willen de curatoren - Jeroen Stekelenburg van Stekelenburg advocaten uit Holten en Dignus Meulenberg van Benthem Gratama uit Zwolle - niets meer kwijt. Ze zijn bang de rechtszaak tussen de familie ter Haar en de Rabobank te verstoren. 

67 miljoen

De rechtszaak tussen de familie Ter Haar en de Rabobank diende 20 mei in Utrecht. De familie vindt dat de Rabobank verantwoordelijk is voor het faillissement en wil uiteindelijk schadeloos worden gesteld, eerder noemde zij een bedrag van 67 miljoen. Oad ging 25 september 2013 failliet omdat de Rabobank niet akkoord zou zijn gegaan met een reddingsplan op de valreep. De Rabobank zelf zei tijdens de rechtszaak 'verrast' te zijn door het faillissement. 

Rabobank shopt 'selectief'

De curatoren willen de rechtszaak niet beïnvloeden, zo blijkt uit hun begeleidende schrijven. En in de uitleg wijzen ze vooral naar de Rabobank: "Daarmee speelt mee dat de curatoren hebben geconstateerd dat de Rabobank "op uiterst selectieve wijze" put uit de mededelingen, om daarmee "het pleit in haar voordeel te beslechten."

Zelfs tijdens de rechtszaak nam curator Stekelenburg ongevraagd het woord om de advocaat van de Rabobank te corrigeren tijdens zijn pleidooi; de failliete boedel was niet 24 miljoen waard, zoals de Rabo-advocaat zei, maar 36 miljoen, aldus Stekelenburg. 

'Rabobank verantwoordelijk'

De curatoren hebben eerder al laten weten de Rabobank verantwoordelijk te houden voor het faillissement. Maar een rechtszaak wilden ze zelf niet aanspannen. Het zogeheten 'claimrecht' hebben ze overgedragen aan de familie, onder de afspraak dat er bij eventuele winst een percentage voor de schuldeisers in het faillissement is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ondernemend Overijssel Salland Oad Nieuws
Deel dit artikel: