nieuws

Solar Boat Twente geeft op tijdens NK vanwege technische problemen

De "Blue Manta" heeft de eindstreep niet gehaald. De zonneboot van het Solar Boat Twente doet dit weekend in Akkrum (Friesland) mee met het NK maar moest vandaag vanwege technische problemen de race staken. Gelukkig voor hen is het niet helemaal klaar: later dit weekend kan de boot nog wel deelnemen aan de andere disciplines.
52 kilometer moest de boot tijdens de duurrace afleggen. Het is één van de onderdelen van het NK waar teams uit het hele land aan meedoen.

Niet voldoende stroom

Maar tussen Akkrum en Grou ging het mis voor het team van de Technische Universiteit. De zonnepanelen gaven niet voldoende stroom. "We proberen het systeem nog te updaten", legt teammanager Rob van Zee uit, "maar het blijft even afwachten."
Niet veel later besloot het team om de solarboot uit het water te halen. Overigens krijgen de Twentenaren later dit weekend nog een kans, dan staan er andere disciplines op het programma. 
Solar Boat Twente
Solar Boat Twente © RTV Oost

Kapitein

Bijna een jaar heeft het team aan de boot gewerkt, die dus volledig vaart op zonne-energie. Het NK is hun eerste wedstrijd. "Super spannend natuurlijk", vertelt Daniëlle Kruijver. Als kapitein bestuurt zij niet alleen de boot maar houdt zij ook contact met het technische team aan de kant. "Een mooie rol maar het technische team is natuurlijk het belangrijkste", vertelt zij. "Zonder hen kom je nergens."
Daniëlle Kruijver
Daniëlle Kruijver © RTV Oost
Later dit jaar volgen nog meer wedstrijden, waaronder eentje in Monaco. 
De winnaar van het NK duurrace was overigens de solarboot van ingenieursbureau CLAFIS.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.