nieuws

Dertig jaar na de SLM-ramp is het verdriet bij de nabestaanden nog steeds groot

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de vliegramp op het Surinaamse vliegveld Zanderij zich voltrok. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven, onder wie Fred Patrick van PEC Zwolle, Rudy Degenaar van Heracles Almelo en Andy Scharmin van FC Twente. De drie voetballers maakten deel uit van het Kleurrijk Elftal dat een benefietwedstrijd zou spelen in Suriname. Voor de nabestaanden voelt het als de dag van gisteren.
Patrick Scharmin, de broer van Andy, kijkt naar de foto's en denkt terug aan het moment dat hij voor het eerst hoorde van de ramp. "Het was een mooie lentedag en ik was bijna thuis. Binnen hoorde ik de telefoon rinkelen. Voor mijn gevoel bleef die maar rinkelen. Het was m'n nicht en zij vertelde dat er iets gebeurd was, ze had het over een noodlanding. Er was toen nog geen social media en het duurde lang voordat we wisten wat er precies aan de hand was. Maar die dag herinner ik me als de dag van gisteren."
Wat gebeurde er bij de SLM-ramp?

Verschrikkelijk

Het hoofdveld van HVV Hengelo is 'heilige grond' voor Marcel Degenaar, broer van de omgekomen Rudy. "Hier is het voetbal begonnen, zowel voor Rudy als mij. Op de bijvelden kregen we training van mijn vader. Elke keer als ik hier kom, ga ik terug naar m'n jeugd en zie ik Rudy ook weer lopen."
Moeder Norine stortte in toen ze hoorde wat zoon Rudy en z'n vrouw Hedwig Wolthuis, die ook in het toestel zat, was overkomen. "Het was verschrikkelijk. Je mag best weten dat ik heel hard heb geschreeuwd. Iedereen kon het horen."
De nabestaanden over Rudy Degenaar

Dertig is maar een getal

Vandaag is het dertig jaar geleden dat het toestel crashte, maar 'dertig' is voor zus Lucia slechts een getal. "Dertig jaar lang is het al speciaal. Het is niet omdat het dertig jaar geleden is een ander verhaal. Het is voor mij al dertig jaar speciaal."
"Ik weet niet of het slijt", zegt Marcel Degenaar, "het heeft zo'n impact op je leven en is zó bepalend voor wie je werd. Dat geldt voor de dood van Rudy, maar ook voor Hedwig. Ze waren allebei heel belangrijk in ons gezin. Het verandert je wel als mens, het maakt je bewuster van het leven en om het maximale uit jezelf te halen. Het kan zomaar voorbij zijn, de dood van deze twee ambitieuze mensen heeft mijn leven bepaald. 'Live your life at the fullest' oftewel 'geniet elke dag, maar breng wel het maximale', zorg dat je tevreden terug kunt kijken op je leven." 
Ook volgens Patrick wordt het verdriet er door de jaren niet minder om. "Slijten doet het eigenlijk nooit. Je probeert het een plek te geven in je leven. Als ik naar de afgelopen dagen kijk hoe ik de periode weer beleef, dat ritueel komt elk jaar op een of andere manier weer terug. Ik kan niet zeggen dat het minder heftig is dan een aantal jaren geleden. Het gemis blijft gewoon."

Eerbetoon

De oosttribune van het PEC Zwolle-stadion is vernoemd naar de op 23-jarige leeftijd overleden Fred Patrick. PEC ZwolleTV maakte deze documentaire over het leven van de middenvelder.
Ter nagedachtenis aan 21-jarige Andy Scharmin reikt de gemeente Haaksbergen jaarlijks de 'Andy Scharmin Trofee' uit aan het grootste lokale sporttalent. Rudy Degenaar werd 25 jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.