Koeien als levend decor bij theaterspektakel Hanna van Hendrik

Zaterdag kwamen zes koeien van veeboer Gerrit Lammers aan in hangar 11 op Vliegveld Twente. Daar gaat aankomende zaterdag de voorstelling Hanna van Hendrik in première. De koeien spelen daar ook een rol in.

Initiatiefneemster Johanna ter Steege wilde, toen ze het theaterspektakel bedacht, al direct iets doen met koeien. "Het is ontzettend bijzonder en fijn, want ik ben geboren op een boerderij en zag meer koeien dan mensen toen ik jong was. Het zijn prachtige dieren en ik wilde dat het publiek er uren naar kon kijken. Dat je ze ziet poepen en plassen en dat je hun geur ruikt", vertelt ze enthousiast. 

Verzorging

De koeien worden verzorgd door Gerrit Lammers. "Ik ken hem al bijna mijn hele leven. Toen ik het idee kreeg om iets met koeien te doen, ben ik naar Gerrit gegaan. Ik heb hem gevraagd of ik zijn koeien kon gebruiken en of hij zelf ook een rol wilde spelen en dat wilde hij", aldus Ter Steege.

De koeien staan dag en nacht in de hangar en zijn nooit helemaal alleen. Er zijn namelijk altijd mensen aanwezig om de koeien te verzorgen. Volgens Gerrit vinden de koeien het niet erg om in de hangar te staan. "Ze hebben een mooie stal en liggen er rustig bij. En natuurlijk gaan ze ook gewoon naar buiten." 

Gerrit Lammers speelt de knecht van Hanna in Hanna van Hendrik (Foto: RTV Oost / Wouter de Wilde)
Gerrit Lammers speelt de knecht van Hanna in Hanna van Hendrik (Foto: RTV Oost / Wouter de Wilde)

Spanning bij de koeien

De koeien vinden het niet heel spannend. "Ik denk dat ik meer spanning voel dan de koeien. Zij hebben niet door dat er duizend man op de tribune zit te kijken", vindt Gerrit. 

Zaterdag is het zo ver en is het voor de koeien tijd om te stralen op het podium. En niet te vergeten, dat geldt ook voor alle acteurs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Groen Overijssel Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: