Kwaliteit drinkwaterbronnen in deel Overijssel holt achteruit

De drinkwaterbronnen in de bodem van een deel van Overijssel worden onvoldoende beschermd. Daarom loopt de kwaliteit van het grondwater de laatste jaren achteruit. De provincie moet meer toezicht houden, zodat de kwaliteit van het grondwater beter wordt.

Dat stelt de Rekenkamer Oost-Nederland die onderzoek deed naar het toezicht van de provincies Overijssel en Gelderland op het grondwater in drinkwaterwinningsgebieden. Daaruit blijkt dat beide provincies onvoldoende kijken naar de naleving van milieuregels. Dat heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het grondwater.

Helft drinkwaterstations heeft kwaliteitsproblemen

In het rapport wordt gemeld dat op twaalf plekken in Overijssel het grondwater te kampen heeft met een verminderde kwaliteit. De stations waar de kwaliteitsproblemen zich voordoen bevinden zich in Boerhaar, Diepenveen, Deventer, Lettele, Holten, Goor, Hasselo, Enschede-Losser, Weerselo, Bodenmors en Manderveen. 

Deze stations voldoen niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water met doelstellingen voor de drinkwaterkwaliteit waaraan in 2027 moet worden voldaan.

Strengere regelgeving

De provincie Overijssel heeft aangekondigd het toezicht op de naleving van de milieuregels ter bescherming van het grondwater te zullen intensiveren. Het gaat daarbij vooral om een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden. Ook diepe grondboringen worden in deze zones niet meer toegestaan. 

Ook bij het bouwen van bedrijventerreinen, nieuwe woonwijken en wegen wordt strengere regelgeving toegepast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: