nieuws

Care Free Twente zoekt andere zorgaanbieders voor 24 cliënten

Directrice Rima Lahdo
Directrice Rima Lahdo © RTV Oost
Zorgbureau Care Free Twente (CFT) zoekt voor tenminste 24 allochtone cliënten een andere zorgaanbieder. Het zorgbureau van directrice Rima Lahdo kwam vorige week in de moeilijkheden. Zorgverzekeraar Menzis beschuldigde CFT van fraude en eiste zes ton terug.  
De Enschedese directrice Rima Lahdo vertelt dat het niet meevalt om de cliënten elders onder te brengen. "Het gaat om allochtone cliënten. Degene die de zorg gaat overnemen moet de taal machtig zijn. Dat is heel belangrijk."
Lahdo spreekt uit ervaring. Een aantal weken terug ging het mis toen een Nederlandse zorgverleenster een allochtone cliënt moest douchen. "Er was onduidelijkheid over de kraan. Harder, zachter, kouder, warmer. De cliënt werd boos omdat ze niet begrepen werd. Ze sloeg van zich af", vertelt ze.

"Ik moet doorgaan met zorg"

Ondertussen ontvangt CFT al enige tijd geen geld meer van zorgverzekeraar Menzis. Onduidelijk is hoe lang CFT deze situatie kan volhouden. "Ik moet doorgaan met de zorg", zegt Lahdo, "maar het personeel wil niet langer werken zonder loon."
Het werken met ongediplomeerd personeel is één van de redenen waarom Menzis het Enschedese zorgbureau beschuldigt van fraude. Een aantal personeelsleden heeft wel de juiste diploma's. "Ik heb Menzis gevraagd of de zorg die zij verlenen wel betaald kan worden. Ik wacht nog op antwoord", aldus de directrice.

Kritisch op rol Menzis

Overigens blijft Lahdo erbij dat de beschuldigen van Menzis nergens op slaan. Van fraude bij CFT is volgens haar absoluut geen sprake. Haar bedrijf is het slachtoffer geworden van twee voormalige medewerkers. Die hebben CFT in een verkeerd daglicht gezet om er zelf beter van te worden. Lahdo: "Ik weet dat ze nu achter mijn personeel en onze cliënten aan zitten."
Lahdo is kritisch op de rol van de zorgverzekeraar. "Wij hebben Menzis gevraagd of ze bij ons langs wilden komen. Dan konden ze met hun eigen ogen zien hoe wij werken. Dat hebben ze niet gedaan. Wél betaalden ze telkens onze declaraties uit."

Cliënten melden zich niet

Menzis-woordvoerster Corine Rodenburg adviseerde alle cliënten van CFT vorige week om zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling Zorgadvies. Die afdeling zou dan direct aan de slag kunnen gaan om vervangende zorg te vinden. Geen van de cliënten van CFT heeft dit gedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.