nieuws

Voetbalstadions in Overijssel vanaf 2020 rookvrij, amateurclubs volgen ook

Voetbalstadions in Overijssel vanaf 2020 rookvrij
Voetbalstadions in Overijssel vanaf 2020 rookvrij © Wavebreakmedia
Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn de stadions van alle betaald voetbalclubs, waaronder Go Ahead Eagles, PEC Zwolle, Heracles Almelo en FC Twente, rookvrij. Dat hebben de clubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij met elkaar afgesproken. Vanaf 2025 zijn ook de amateurclubs aan de beurt.
Volgend seizoen zal een tussenjaar zijn, waarbij de clubs een ontmoedigingsbeleid moeten hanteren. Het jaar erna gaat het verbod definitief in. Er mag dan binnen de poorten van het stadion niet meer gerookt worden. Dus het verbod geldt op de tribunes, businessruimtes en in skyboxen. 
De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen.

"Genieten van de wedstrijd"

"Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken", laten de betrokkenen in een statement weten.

Amateurclubs

Een rookverbod bij amateurclubs is ook in zicht. Vanaf 2025 mag er bij alle 3.000 amateurverenigingen buiten niet meer gerookt worden. In kantines geldt er nu al een rookverbod. 
"Veel amateurverenigingen hebben – vooruitlopend op 2025 – zelf al het initiatief genomen om roken geheel te verbieden op hun complex", laat de KNVB weten. "Momenteel is het al bij tien tot vijftien procent van de clubs binnen en buiten niet meer toegestaan om te roken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.