nieuws

'Bij hoge temperaturen komen nauwelijks chemische stoffen vrij uit kunstgraskorrels'

Volgens het RIVM komen er op extreem hete dagen niet extra chemische stoffen vrij
Volgens het RIVM komen er op extreem hete dagen niet extra chemische stoffen vrij © RTV Oost / Emiel Geerding
Ook op uitzonderlijke warme dagen komen er geen extra chemische stoffen vrij uit de rubberkorrels die op kunstgrasvelden liggen. Dat concludeert het RIVM.
Die conclusie trekt het RIVM op basis van een zogeheten 'indicatieve studie'. Vorig jaar zijn op een zomerse dag, met een temperatuur van 37 graden was, de korrels van één veld getest. De temperatuur van het rubbergranulaat liep op tot 70 graden.
Ondanks de hoge temperatuur kwamen er nauwelijks chemische stoffen vrij, stelt het instituut. De concentraties stoffen die wel in de hittedampen zaten, waren dusdanig laag dat deze niet schadelijk voor de gezondheid zijn. 
Van één stof is wel een te hoge waarde aangetroffen, dat is formaldehyde. Deze komt net boven de in Nederland toegestane norm uit. Mensen die gevoelig voor de stof zijn, kunnen irritatieklachten krijgen. De klachten zullen volgens het RIVM van korte duur zijn.

Wel schadelijk

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de kunstgraskorrels wel schadelijk voor de grond en directe omgeving van de velden zijn. Uit het rubber kunnen stoffen lekken die in de grond of in naastgelegen sloten kunnen terechtkomen.
Het RIVM deed destijds onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.