nieuws

Riettelers tevreden over antwoorden minister, maar: "Ze is verkeerd voorgelicht"

Natuurgebied de Wieden
Natuurgebied de Wieden © RTV Oost
De riettelers uit De Wieden zijn over het algemeen tevreden met de antwoorden die ze deze week gekregen hebben van minister Carola Schouten van Landbouw. "Maar we zijn er wel achtergekomen dat ze verkeerd is voorgelicht", vertelt Wout van de Belt van de riettelersvereniging de Wieden.
ChristenUnie-Kamerlid Dik Faber stelde deze week namens de riettelers vragen over het bedreigde voortbestaan van het rietsnijdersambacht. De rietsector staat onder druk, omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt over verlenging van de subsidie natuur en landschap die volgend jaar stopt.

Importheffing

Een van de vragen ging over de importheffingen op goedkoper en populair Chinees riet. Volgens de minister is die zoals op alle bouwproducten gezet op tien procent van de waarde. "Maar ik heb het vanochtend nog een keer gecheckt, maar die is toch echt nul", zegt Van de Belt. "Ze heeft verkeerde informatie." 

Provincie

Een ander heikel punt is dat natuurbeheerorganisaties geen lange contracten meer willen aangaan met riettelers voor het beheer van rietland. Die kan de minister niet afdwingen, maar ze verwijst de riettelers naar de provincie. 
"We hebben in het verleden altijd een goede relatie gehad met de provincie, dus wij zien dat wel zitten", vindt Van de Belt. "Zeker omdat de minister zegt dat de provincie genoeg financiële middelen heeft, omdat die meerjarig worden vastgelegd."
Riettelers reageren op brief minster
Toch willen de riettelers nog een keer om de tafel met de minister. "Deze antwoorden geven genoeg aanleiding om te constateren dat de minister niet goed geadviseerd is. En we willen wel graag dat ze weet hoe het precies zit."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.