nieuws

Open dag bij duurzame varkensstal in Balkbrug

De bewoners zelf komen pas dinsdag, maar belangstellenden konden vandaag al een kijkje nemen bij de nieuwe varkensstal van de familie Scholten in Balkbrug. Morgen wordt de stal ontsmet en dan is er volop ruimte voor de biggen van de varkenshouderij.
Erwin Scholten loopt trots door het nieuwe complex, dat aan de bestaande stal is vastgebouwd. "Het is een stal met een 1 ster beter leven keurmerk. De biggen hebben volop ruimte en er zijn allerlei speeltjes", zegt Scholten.

De knabbelpaal

Eén zo'n speeltje is de knabbelpaal. "Dat is een koker waarin een stuk zacht hout zit. De dieren kunnen aan de onderkant van die paal knabbelen en ze ook omhoog duwen. Je hoort vaak een heel kabaal als meerdere dieren aan die knabbelpaal zitten."
De nieuwe stal is voorzien van een luchtwasser die 85 procent ammoniak, geur en stof uit de stallucht filtert. "De omgeving heeft er veel minder last van dan bij een gewone varkensstal. En we hebben geen enkel bezwaar uit de omgeving gehad toen de vergunning ter inzage lag. Dat zegt wel iets."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.