nieuws

Dit is 'm dan: de terror-buizerd van Saasveld!

Dit is 'm dan: de terror-buizerd, die dezer dagen de gemoederen rond Saasveld en wijde omgeving volop bezighoudt! Het beest is intussen uitgegroeid tot zo ongeveer meest besproken roofvogel van ons land. 
door Jan Colijn
Nadat RTV Oost eerder deze week aandacht besteedde aan de buizerd die in het buitengebied van Saasveld een vijftal hardlopers te grazen had genomen, is het beest uitgegroeid tot een landelijke bekendheid. Intussen is de roofvogel opgedoken in onder meer De Telegraaf, het AD, Radio 2, 3FM, Q Music, PowNed en GeenStijl.

Vaker toegeslagen

De zaak werd aan het rollen gebracht door een 31-jarige hardloper uit Saasveld, die tijdens een rondje door het buitengebied werd aangevallen. Nadat hij een bericht op Facebook plaatste om plaatsgenoten te waarschuwen, kwamen er meerdere meldingen binnen van hardlopers, bij wie de buizerd had toegeslagen.

Waarschuwingsborden geplaatst

Naar aanleiding van onze berichtgeving kwam wethouder Ben Blokhuis in actie en gaf hij opdracht waarschuwingsborden te bestellen. Een kantonnier van de gemeente Dinkelland heeft die vrijdagochtend op vier plekken geplaatst.
De buizerd (Buteo buteo) beschermt gedurende het broedseizoen zijn territorium. Het komt dan regelmatig voor dat hij dan joggers of wielrenners aanvalt. Wethouder Blokhuis heeft al het advies gegeven weg te blijven uit het leefgebied van de 'terror-buizerd'. Dat bevindt zich in de buurt van Satersloostraat, ter hoogte van Diphoorn. Volgens de Vogelbescherming loopt het broedseizoen van maart tot juli.
Tips van de Vogelbescherming:
"Mocht je een boze buizerd tegenkomen, blijf dan rustig. Meestal is het een schijnaanval en gebeurt er niks. Sla dus niet wild met je armen om je heen, de buizerd wordt er alleen maar wilder van. Ook hard wegrennen heeft weinig nut, de vogel kan ons gemakkelijk bijhouden en komt zeker achter je aan. Als je stil blijft staan, gebeurt er waarschijnlijk niks. Keer vervolgens om en verlaat het gebied. Meld de locatie wel bij een boswachter, zodat deze het stuk kan afzetten. En daarna zit er weinig anders op dan het gebied gedurende het broedseizoen te vermijden", aldus woordvoerster Marieke Dijksman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.