nieuws

Koloniale banden van kastelen en landgoederen blootgelegd

Op de dag van het Kasteel op 10 juni gooien 25 kastelen in Overijssel de deuren open. Een van die kastelen is Landgoed Singraven in Denekamp. Onderdeel van de open dag zijn de koloniale banden die verschillende kastelen hebben. Een heikel onderwerp, maar de Nederlandse Kastelenstichting gaat het niet uit de weg.
Op Singraven hangen twee schilderijen waarop twee gekleurde jongetjes zijn afgebeeld. Cupido en Sideron uit Curacao. Zij werden cadeau gedaan aan Koning Willem V, rond 1760. Ze zijn te zien op een tafereel dat zich afspeelt op paleis het Loo. De schilderijen hangen op Singraven omdat ze ooit zijn aangekocht door de voormalige bewoner en kunstverzamelaar Willem Frederik Jan Laan. De twee jongetjes bleven lange tijd aan het hof van Willem V en werden tot over de grenzen bekend. Uiteindelijk kregen ze een voorkeurspositie.

Over de grens

Het landelijke thema is ‘Over de Grens.’ En dat is te zien op Singraven. Daan van Mierlo, beheerder van Singraven: ‘Kijk, hier. Een kast vol chinees porselein. Franse bureau’s, buitenlandse taferelen op schilderijen en wandtapijten. Alles heeft connecties met het buitenland. Veel meer dan je zou denken op een landgoed op de Twentse zandgronden.’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.