nieuws

Haaksbergse ondernemer gekroond tot Ghanese koning: 'Met zo veel bezieling doen ze dit'

Het was een wat surrealistisch tafereel: zo'n zeventig Ghanese hoogwaardigheidsbekleders in de prachtigste gewaden op het station van Haaksbergen. Het had allemaal te maken met de kroning van ondernemer Brian Wegdam. Hij is met zijn vleesbedrijf van grote waarde voor de Ghanese gemeenschap.
Dat Wegdam veel betekent voor Ghana: daar bestaat geen twijfel over. Als een celebrity wordt hij behandeld. "Ik vind het heel waardevol want het komt echt uit hun hart. Met zo veel bezieling doen ze dit, prachtig", vertelt hij. 

Afrikaanse cultuur

De Ghanesen zijn er ook voor de opening van zijn nieuwe kantoor, tegenover de Museum Buurt Spoorweg. In het pand zijn diverse verwijzingen naar de Afrikaanse cultuur te zien. 
Brian Wegdam
Brian Wegdam © RTV Oost
Wegdam had al de eretitel 'Nana', nu komt daar de nieuwe naam 'Oye marlibue' bij, wat zoiets betekent als 'big honour chief Brian'. Veel ceremonieel vertoon, dus. "Als je dit kleurrijke geheel ziet van de Afrikanen, dan vind ik wel dat in Nederland maar vrij saai zijn, hoor." 
Gasten op het feest
Gasten op het feest © RTV Oost

Een hoop leren

Daarnaast kunnen we volgens Wegdam een hoop van hen leren. "Ze maken zich niet zo druk om een ander, gaan compleet van zichzelf uit en de acceptatie onder elkaar is groot", besluit hij.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.