nieuws

Première Hanna van Hendrik goed ontvangen bij publiek

Het Twentse theaterstuk Hanna van Hendrik is gisteravond met volle tribunes in première gegaan in Hangar 11, op de voormalige Vliegbasis Twenthe. Het stuk van actrice Johanna ter Steege gaat over het roerige leven van boerin Hanna die woont in de buurt van Tubbergen.
Hanna vecht, net als vele boeren in de roerige jaren zeventig, tegen gedwongen schaalvergroting, de lage inkomsten en ruilverkaveling. Het protest in 1971, tegen die ruilverkaveling, is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. Hanna wordt verliefd op een vreemdeling, de Limburger Hendrik (Huub Stapel). Ze krijgen kinderen en Hanna verliest haar Hendrik ook al weer snel. Ondertussen zoekt ze naar manieren om de toekomst te omarmen, haar boerenbedrijf te laten voortbestaan en vast te houden aan waarden en tradities. 
Premiere Hanna van Hendrik
Premiere Hanna van Hendrik © Ben van Duin
Fotograaf: Ben van Duijn Première Hanna van Hendrik

Unieke aanpak

Het leven van Hanna wordt verteld in drie aktes en daarmee drie decors, die de aanpak uniek maken. Vooral de tweede akte, waar de boeren in opstand komen, het koor een prominente plek inneemt, ook als Hendrik een keer te vaak bij de 'bolle' in de stal stapt en platgedrukt wordt, raken het publiek. 

Grote groep acteurs

Behalve een koor is er een motorclub, een flinke groep ondersteunende acteurs als boeren én er zijn koeien. De acteurs Magda Nij Bijvank (Ria, vriendin van Hanna) en Laus Steenbeeke (buurman Gerrit) en Jan Roerink (vader Lambertus) brengen Hanna's geschiedenis tot leven, op enorme podia van ruim dertig meter breed. 
Première Hanna van Hendrik
Première Hanna van Hendrik © Ben van Duin
Fotograaf: Ben van Duijn Première Hanna van Hendrik

Actieve rol

Ook de band Her Majesty is indrukwekkend met 14 speciaal geschreven nummers voor Hanna van Hendrik. De band draagt het spektakelstuk muzikaal, maar tegelijkertijd speelt het ook een rol in de show. Regisseur Liesbeth Colthof koos ervoor de band onderdeel van de voorstelling te laten zijn. De nummers zijn vertellende dragers in het verloop van het verhaal, dat meerdere generaties tot leven probeert te wekken. 
Première Hanna van Hendrik
Première Hanna van Hendrik © Ben van Duin
Fotograaf: Ben van Duin Première Hanna van Hendrik
Hanna van Hendrik is bedacht door actrice Johanna ter Steege, geboren en getogen in Notter. Zij beleeft op dit moment haar droom: een ode brengen aan het Twentse boerenleven en de Twentse taal. Er zijn veertig voorstellingen de komende twee maanden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.