nieuws

Protestbrief tegen zes gedeputeerden in provinciebestuur vanwege kosten

Provincie Overijssel (logo)
Provincie Overijssel (logo) © RTV Oost / Rogier van den Berg
"Krankzinnig."  Zo noemt fractievoorzitter Erik Veltmeijer van de PVV de keuze voor zes gedeputeerden in het nieuwe provinciebestuur van Overijssel. "Er is niet eens werk voor zes gedeputeerden." Johan Almekinders noemt het 'een keuze uit politiek comfort'. Bij de provincie is vanuit Overijssel inmiddels de eerste brief binnengekomen waarin wordt geprotesteerd tegen de keuze voor zes gedeputeerden.
De protestbrief komt overigens niet van de PVV of Forum voor Democratie. Hij is geschreven door een inwoner van de gemeente Enschede. 

Onzichtbaar

"U zit daar provincie te zijn, zonder toegevoegde waarde voor uw inwoners. U kunt zich ook opheffen"', aldus de briefschrijver. "Het leeft totaal niet wat u doet en u bent onzichtbaar als provincie, maar het kost wel altijd meer dan de vorige keer."
De briefschrijver vindt dat de kosten voor deze extra bestuurder niet op de belastingbetaler afgewenteld mogen worden. "Ik protesteer tegen de extra kosten van een extra bestuurder en ik roep u op om de extra kosten ten opzichte van de vorige bestuursperiode zelf op te lossen, zonder dat iemand daar iets van merkt."

Anderhalf miljoen euro

Erik Veltmeijer rekent snel voor wat die zes gedeputeerden de belastingbetaler in Overijssel gaat kosten. "Anderhalf miljoen euro, want die extra gedeputeerde moet natuurlijk ook een auto met chauffeur hebben." 
Volgens Veltmeijer geeft de keuze voor zes gedeputeerden duidelijk aan hoe de partijen in de coalitie, CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP er in staan. "Het is maar gemeenschapsgeld denken die partijen." Veltmeijer vindt een zesde gedeputeerde compleet overbodig. Sterker nog; wat de PVV betreft had het ook met vier gedeputeerden gekund. 

Lithium Werks

Of anders vijf, maar het CDA heeft als grootste partij in de coalitie opnieuw twee gedeputeerden. "Ze willen die machtsfactor behouden, hoewel ze elke verkiezing minder zetels hebben." Veltmeijer had verwacht dat Van Hijum zich na de kritiek die hij kreeg in het dossier Lithium Werks wat gereserveerder op zou stellen.
Fractievoorzitter Johan Almekinders van Forum voor Democratie vindt dat er vooral een makkelijke keuze is gemaakt. "Er is voor zes gedeputeerden gekozen om lastige discussies te voorkomen. Dit kost geld, maar het is de makkelijkste oplossing." Ook Almekinders vindt dat het werk best met vier gedeputeerden gedaan had kunnen worden. Of met deeltijdgedeputeerden. 

Weinig bijval

Dat laatste lijkt er niet in te zitten. Toen Forum voor Democratie nog aan tafel zat bij de onderhandelingen voor een nieuw college bracht Almekinders deeltijdgedeputeerden als optie in, maar hij kreeg weinig bijval. "Alleen de ChristenUnie was daar geen tegenstander van."
Dat de SGP een eigen gedeputeerde heeft, vindt Erik Veltmeijer volstrekt logisch. "Anders ben je een gedoogpartner." Ook hij denkt niet dat er deeltijdgedeputeerden uit de hoge hoed komen. " Gert Harm ten Bolscher (beoogd gedeputeerde red.) heeft een goede baan. Hij gaat niet in deeltijd werken." 

Coalitieakkoord

Meer over de politieke koers die Overijssel de komende vier jaar gaat varen wordt vanmiddag bekend. In Almelo wordt later vandaag het Overijsselse coalitieakkoord gepresenteerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.