nieuws

Ze zitten óveral: Hengeloër ‘viert’ zomer binnenshuis vanwege 'jeukrups-invasie'

Gerard Kokhuis is er helemaal klaar mee. Zijn tuin, omgeven door eiken, is veranderd in een soort bedevaartsoord voor eikenprocessierupsen. Niets lijkt te helpen in de strijd tegen het insect. En dus 'viert' de Hengeloër de zomer binnenshuis. Met de tuindeuren dicht.
"Daar is er weer één", merkt Gerard op terwijl hij naar het tuinpad wijst. "Wat ik dan doe? Ik pak een tissue, knijp hem fijn en gooi hem in de groene otto. Ik kan niet anders."
De tuin van Gerard Kokhuis
De tuin van Gerard Kokhuis © Gerard Kokhuis
Het huis van Gerard ziet er op het eerste gezicht prachtig uit. De vrijstaande woning heeft een landelijke uitstraling, mede door de eiken die dicht tegen de tuin staan. "Iedereen zegt: wat woon je mooi", zegt Gerard.
Maar schijn bedriegt. Wie de takken van de bomen goed bekijkt, ziet de kaalgevreten plekken aan de noord-oostkant. Het is het werk van de beruchte jeukrupsen, die deze zomer massaal naar de tuinen langs de Paul Pellastraat trekken. 
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Een rij jeukrupsen
Een rij jeukrupsen © Gerard Kokhuis
Als je niet oppast, kruipen de rupsen vrolijk via de veranda de woning in. Gerard en zijn vrouw zitten onder de rode bultjes. Ze zijn er helemaal klaar mee. 
Rupsen voor de deur:
Rupsen vlak voor de deur
Rupsen vlak voor de deur © Gerard Kokhuis
En op de stoel
En op de stoel © Gerard Kokhuis
Gerard en zijn buren kwamen in actie, en spijkerden -ondanks een verbod van de gemeente- nestkastjes tegen de eiken. Niet dat het veel uitmaakt; de koolmeesjes kunnen er amper tegenaan eten. De overlast blijft. 
De buurt wijst naar de gemeente, die meer zou moeten doen om de dieren te verdelgen. De gemeente Hengelo zegt het bestrijden van de rups bij het huis van Gerard geen voorrang heeft. Hij woont immers niet bij een 'hotspot' zoals een school, bushalte, winkelcentrum of verzorgingstehuis.  
Bewoners van Losser en Enschede zijn petities begonnen, waarin ze de gemeente vragen meer te doen tegen de jeukrups. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.