Nieuws

Graven van KNIL-militairen krijgen in Wierden een speciale status

De gemeente Wierden gaat een lijst opstellen met bijzondere graven die niet zullen worden geruimd en waarvoor in de toekomst ook geen grafrechten hoeven te worden betaald. De lijst wordt samengesteld in samenspraak met de Historische Kring Wierden en de stichting Maluku4Maluku.
Het gaat om graven van KNIL-veteranen en graven die vanwege historische of monumentale waarde het behouden waard zijn. Het zal voor het eerst zijn dat in Nederland graven van Molukse veteranen de status van bijzonder graf krijgen.
Leo Reawaruw van de stichting Maluku4Maluku is blij met deze ontwikkeling. "In Wierden gaat het om tachtig tot honderd graven. De veteranen werden geboren onder de klapperboom in de tropen, zij wilden onder dezelfde klapperboom begraven worden. Dit is hun ontnomen door dienstbevelen en valse beloften. Nu liggen ze in de koude grond. Nederland moet de nabestaanden uit oogpunt van redelijkheid en billijkheid ontslaan van de grafkosten."
Reawaruw gaat na Wierden nu ook de gemeentes Almelo, Rijssen en Hellendoorn benaderen.

Criteria

Wierden kent drie begraafplaatsen: de Appelhof en Vriezenveenseweg in Wierden en de Weitakkersweg in Enter. Om te bepalen welke graven er op de lijst komen, gaat de gemeente samen met de Historische Kring Wierden en Maluku4Maluku criteria opstellen. Als de lijst, met bijbehorende criteria, klaar is, wordt deze ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

"Project van de gemeenschap"

Het onderhouden van de graven zal gebeuren door vrijwilligers. Wethouder Johan Coes. “We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is, en niet van de gemeente. Daarom gaan we samen kijken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten blijven voor later”, zegt Coes. “Op deze manier kunnen we graven van mensen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben betekend voor onze samenleving behouden. Door de graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.